Spanje voor beginners
Het weer in Spanje

Een van de allerbelangrijkste redenen dat Spanje zo populair is als vakantiebestemming is natuurlijk het mediterrane klimaat dat in een deel van het land heerst. Lees goed: in een deel van Spanje, dus niet overal. In het noorden, in de regio's die aan de Atlantische kust en ten zuiden van de Pyreneen liggen, heerst een gematigd zeeklimaat. In de rest van Spanje overheersen vooral het gematigd en het warme zeeklimaat. In Castili en Lon is er een gebied te vinden waar er sprake is van een gematigd landklimaat en in de Pyreneen zelf vind je een combinatie van landklimaten en hooggebergteklimaten. Op sommige plekken heerst er op basis van de droogte een koud steppeklimaat.

Spanje bezienswaardigheden

Spanje barst van de cultuur, historie, mooie steden, fijne stranden en natuur. De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Spanje en een groot aantal Spaanse bestemmingen op een rijtje gezet:
Spanje bezienswaardigheden top 10

Spaans benauwd

Waarschijnlijk ken je de uitdrukking 'het Spaans benauwd hebben' wel. Wie ooit weleens in Spanje geweest is tijdens de zomer die zal echter het idee hebben dat het in Spanje bij een zelfde temperatuur als in Nederland vaak juist minder benauwd aanvoelt. Dat klopt in veel gevallen ook. In Nederland heerst er een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid waardoor het in Nederland (en ook Belgi) bij hogere temperaturen vrij snel benauwd aanvoelt. De maximale relatieve luchtvochtigheid in Nederland in etmaal ligt in Nederland in de zomer meestal tussen de 85 en 100 procent. In Spanje ligt dit meestal tussen de 65 en 95 procent. Vandaar dat het in Spanje bij vergelijkbare warmte minder benauwd aanvoelt klopt dus wel. Het verschil is echter niet zo groot als men weleens beweert. Men heeft het vaak over 'andere warmte', maar feitelijk is er vooral sprake van een andere dagindeling dan in Nederland. Als je op vakantie in Spanje bent dan doe je het over het algemeen rustiger aan en wacht er vaak de afkoeling door zwembad of zee. In hotels wordt er vaak geslapen in een kamer die door airconditioning gekoeld wordt. Dat gebeurt in ieder geval vaker dan in Nederland.

Het grappige is zelfs dat de uitdrukking 'het Spaans benauwd hebben' oorspronkelijk niet veel met het weer te maken heeft. Voor de oorsprong van de uitdrukking moeten we terug naar de Tachtigjarige Oorlog. De Spaanse legers hanteerden de tactiek om steden in te sluiten en ervoor te zorgen dat voedselvoorraden opraakten. Hierdoor werden de mensen dus letterlijk in het nauw gedreven. Daar komt de uitdrukking vandaan. Tegenwoordig gebruikt men het om aan te geven dat men het benauwd heeft door het weer.

De Spaanse zomers

Wie in de zomerperiode op vakantie gaat naar Spanje die zal vooral hopen op warm en zonnig weer. Het liefst zonder een wolkje aan de lucht. Als je in de maanden juli en augustus op vakantie gaat naar de Spaanse costa's dan zal dat vaak ook wel lukken. Deze maanden zijn in grote delen van de kustgebieden zonovergoten en warm. Hoe zuidelijker je gaat, des te droger en warmer het over het algemeen is. De regio Andalusi, waar de Costa del Sol ligt, spant vaak de kroon als het neerkomt op hoge temperaturen en een groot aantal uren vol zonneschijn. Ook wie aan de Costa Blanca verblijft die mag zich vrijwel iedere zomer verheugen op zonovergoten dagen met temperaturen die vaak rond of boven de dertig graden Celsius uitkomen.
Aan de Costa Brava is het gemiddeld een graad of twee tot drie koeler en is er een iets grotere kans op bewolking en af en toe een bui. Dat kunnen soms flinke onweersbuien zijn waarbij er grote hoeveelheden regen binnen korte tijd naar beneden valt. Wie regelmatig een vakantie aan de populaire Costa Brava doorbrengt die zal heel goed begrijpen wat we bedoelen. Het grootste deel van de tijd is het echter zonnig, warm en droog. Prima weer voor de camping, het strand of aan het zwembad. De grootste hitte is in de zomermaanden vaak landinwaarts te vinden. Madrid wordt regelmatig getroffen door hoge temperaturen, maar het zijn vooral de steden in het zuiden die van tijd tot tijd te maken krijgen met middagtemperaturen van 35 tot 40 graden Celsius of nog iets hoger. Sevilla heeft de reputatie n van de heetste steden van Europa te zijn.

Aan de Atlantisch kust zijn de zomermaanden gemiddeld genomen koeler, is er een grotere kans op neerslag, staat er meer wind, zie je wat vaker wolken in de lucht en is het weer vooral wispelturiger. Ook in Baskenland kan het 30 graden of warmer worden, maar een dag later kan het zomaar ineens tien graden koeler zijn. Die wispelturigheid zorgt ervoor dat de noordelijke kustgebieden wat minder in trek zijn als strandbestemming, maar misschien juist daardoor des te interessanter zijn voor een vakantie vol cultuur en genieten van de lokale gastronomie.

Hittegolven

Normaal krijgt Spanje meerdere hittegolven per zomer te verwerken. Het is lastig te voorspellen wanneer deze plaatsvinden. Hoewel statistisch gezien de kans het grootste is in de maanden juli en vooral augustus, kan het ook in juni al flink heet worden. Zo hebben we zelf aan de Costa Brava in een junimaand een periode van enkele dagen gehad waarbij het kwik tot tegen de veertig graden opliep. Mocht je absoluut niet tegen dergelijke temperaturen kunnen dan kun je Spanje in de periode half juni tot begin september misschien beter mijden of aan de Atlantische kust verblijven.

Neerslag

Voor heel Spanje geldt dat er in de wintermaanden meer neerslag valt dan in de zomer. Op sommige plekken is het verschil vrij groot, met name langs de kustgebieden, terwijl in het noordwesten en noorden de verschillen in hoeveelheid neerslag minder nadrukkelijk aanwezig zijn. In San Sebastin bijvoorbeeld valt er in de maanden juni, juli en augustus in totaal gemiddeld bijna 300 millimeter neerslag terwijl er in de wintermaanden december, januari en februari gemiddeld zo'n 450 millimeter valt. In een stad als Sevilla zijn de verschillen verhoudingsgewijs veel groter: bijna 20 millimeter in de zomer tegenover ruim tweehonderd millimeter in de wintermaanden.

In de wintermaanden kan de neerslag in de vorm van sneeuw vallen. Dat is echter niet overal zo. Aan de zuidelijke kustgebieden valt er nooit sneeuw terwijl de kans op sneeuwval in de Pyreneen zeer groot is. Ook in de Sierra Nevada valt er volop sneeuw in de winter. Wat veel mensen echter net weten is dat er ook in het binnenland van Spanje regelmatig sneeuw valt. Op sommige plekken zoals het achterland van Madrid zelfs voldoende om aan wintersport te kunnen doen. Waar de natuur niet voor optimale skicondities zorgt daar past men ook in Spanje steeds vaker kunstsneeuw toe.

Vrij droge bestemmingen in Spanje zijn onder andere Almera en Crdoba (beiden gemiddeld 196 mm per jaar), Zaragoza (318 mm per jaar), Alicante (336 mm per jaar), Granada (357 mm per jaar), Lleida (369 mm per jaar), Salamanca (382 mm per jaar), Palma de Mallorca (427 mm per jaar), Madrid (436 mm per jaar), Ibiza (439 mm per jaar) en Valencia (454 mm per jaar).

Natte bestemmingen vind je vooral in het noordwesten en noorden. Zo is Vigo met gemiddeld 1909 mm neerslag per jaar n van de natste plekken van Spanje. Ook Bilbao (1134 mm), San Sebastin (1738 mm), Santander (1246 mm) en Santiago de Compostela (1886 mm) mag je nat noemen. Ter vergelijking: in Nederland is zo'n 700-750 millimeter per jaar gebruikelijk.

Winterzon in Spanje

Spanje is niet alleen in de zomer populair, het land staat ook bekend als een prima plek om in de winter wat warmte en zonneschijn op te zoeken. Binnen Europa is Spanje n van de betere winterzonbestemmingen. Nou is er in de wintermaanden geen garantie dat je aan he strand kunt liggen, maar aan de meeste costa's komen altijd wel dagen of zelfs weken voorbij waarin dat prima kan. Het zeewater is vaak wel wat aan de koele kant, maar wie een beetje wat gewend is die zal zeker de verleiding niet weerstaan om een duik in de zee te nemen. De grootste kans op aangenaam weer op het Spaanse vasteland is er aan de Costa Blanca. Hier heersen gemiddeld genomen lenteachtige temperaturen en is statistisch gezien de kans op neerslag niet al te groot. Niet voor niets dat Nederlandse senioren in de winterperiode in vrij grote aantallen naar deze regio trekken om hier soms wel maandenlang te vertoeven. De Costa del Sol is zeker ook prima, maar hier valt wel wat meer neerslag in de winter. Ook op eilanden zoals Ibiza en Mallorca heb je een aardige kans op redelijk weer. D winterzonbestemming vind je een stuk zuidelijker: de Canarische Eilanden. Vooral de zuidkusten van Tenerife en Gran Canaria zijn in de winter vaak heerlijk zonnig en niet zelden zomers warm. Voor alle relevante klimaatinformatie over de Canarische Eilanden verwijzen we graag naar www.canarischeeilandenvoorbeginners.nl/weer-en-klimaat.htm

Klimaatgegevens

Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over meer dan 100 bestemmingen in Spanje. Daar kun je per stad, eiland, dorp, provincie of streek de klimaattabellen zien waarin gegevens staan zoals gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt. Hieronder hebben we een aantal populaire bestemmingen in Spanje (inclusief de Canarische Eilanden) eruit gepikt en daar de klimaatgegevens van gepubliceerd.

Klimaattabel Barcelona
 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal
uren zon
per dag
gemiddeld aantal
dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 13 C 5 C 5 uur 8 dagen 41 mm 13 C
februari 14 C 6 C 5 uur 8 dagen 31 mm 13 C
maart 15 C 7 C 6 uur 8 dagen 42 mm 13 C
april 17 C 9 C 7 uur 9 dagen 49 mm 14 C
mei 20 C 12 C 8 uur 9 dagen 59 mm 17 C
juni 24 C 16 C 9 uur 5 dagen 28 mm 20 C
juli 27 C 19 C 10 uur 4 dagen 20 mm 23 C
augustus 27 C 19 C 9 uur 6 dagen 58 mm 25 C
september 25 C 17 C 7 uur 6 dagen 85 mm 23 C
oktober 21 C 13 C 6 uur 8 dagen 91 mm 20 C
november 16 C 8 C 5 uur 8 dagen 58 mm 17 C
december 14 C 6 C 5 uur 8 dagen 50 mm 15 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite
Klimaattabel Bilbao
 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal
uren zon
per dag
gemiddeld aantal
dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 11 C 4 C 3 uur 17 dagen 120 mm 13 C
februari 13 C 4 C 3 uur 15 dagen 86 mm 12 C
maart 14 C 5 C 4 uur 14 dagen 90 mm 12 C
april 16 C 7 C 4 uur 18 dagen 107 mm 13 C
mei 19 C 9 C 5 uur 16 dagen 78 mm 15 C
juni 22 C 12 C 6 uur 13 dagen 60 mm 18 C
juli 25 C 14 C 7 uur 11 dagen 51 mm 20 C
augustus 24 C 14 C 6 uur 12 dagen 77 mm 21 C
september 24 C 13 C 5 uur 12 dagen 73 mm 20 C
oktober 20 C 10 C 4 uur 14 dagen 111 mm 18 C
november 15 C 7 C 3 uur 16 dagen 147 mm 15 C
december 12 C 5 C 2 uur 16 dagen 122 mm 13 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite
Klimaattabel Madrid
 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 10 C 2 C 4 uur 11 dagen 33 mm n.v.t.
februari 12 C 2 C 5 uur 11 dagen 35 mm n.v.t.
maart 15 C 4 C 6 uur 10 dagen 32 mm n.v.t.
april 18 C 6 C 7 uur 11 dagen 45 mm n.v.t.
mei 22 C 10 C 9 uur 9 dagen 51 mm n.v.t.
juni 28 C 14 C 10 uur 6 dagen 21 mm n.v.t.
juli 32 C 17 C 11 uur 3 dagen 12 mm n.v.t.
augustus 32 C 17 C 11 uur 4 dagen 10 mm n.v.t.
september 27 C 14 C 8 uur 6 dagen 22 mm n.v.t.
oktober 21 C 9 C 6 uur 9 dagen 60 mm n.v.t.
november 14 C 5 C 5 uur 11 dagen 58 mm n.v.t.
december 10 C 4 C 4 uur 11 dagen 51 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite
Klimaattabel Valencia
 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 16 C 6 C 5 uur 11 dagen 37 mm 14 C
februari 17 C 7 C 6 uur 10 dagen 36 mm 13 C
maart 19 C 8 C 7 uur 10 dagen 33 mm 14 C
april 20 C 10 C 7 uur 9 dagen 38 mm 15 C
mei 23 C 13 C 8 uur 8 dagen 39 mm 17 C
juni 27 C 17 C 9 uur 5 dagen 22 mm 21 C
juli 30 C 20 C 10 uur 2 dagen 8 mm 24 C
augustus 30 C 20 C 9 uur 3 dagen 20 mm 26 C
september 28 C 18 C 8 uur 5 dagen 60 mm 24 C
oktober 24 C 14 C 6 uur 8 dagen 78 mm 21 C
november 19 C 9 C 5 uur 10 dagen 46 mm 18 C
december 16 C 7 C 5 uur 11 dagen 48 mm 15 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite
Klimaattabel Sevilla
 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 16 6 5 uur 15 dagen 66 mm n.v.t.
februari 17 7 6 uur 13 dagen 50 mm n.v.t.
maart 20 8 7 uur 10 dagen 36 mm n.v.t.
april 22 10 8 uur 9 dagen 54 mm n.v.t.
mei 27 13 10 uur 5 dagen 31 mm n.v.t.
juni 32 16 11 uur 2 dagen 10 mm n.v.t.
juli 36 20 12 uur 0 dagen 2 mm n.v.t.
augustus 37 21 11 uur 1 dag 5 mm n.v.t.
september 32 18 9 uur 3 dagen 27 mm n.v.t.
oktober 26 13 7 uur 10 dagen 68 mm n.v.t.
november 20 9 5 uur 12 dagen 91 mm n.v.t.
december 16 6 5 uur 14 dagen 99 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite
Klimaattabel Lanzarote
 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 20 C 13 C 7 uur 5 dagen 25 mm 19 C
februari 20 C 13 C 7 uur 5 dagen 18 mm 18 C
maart 21 C 14 C 7 uur 5 dagen 15 mm 18 C
april 22 C 14 C 8 uur 4 dagen 8 mm 18 C
mei 23 C 15 C 9 uur 2 dagen 3 mm 19 C
juni 25 C 17 C 10 uur 1 dagen 1 mm 20 C
juli 27 C 19 C 10 uur 1 dagen 1 mm 21 C
augustus 28 C 20 C 9 uur 0 dagen  1 mm 22 C
september 28 C 20 C 7 uur 1 dagen 3 mm 23 C
oktober 25 C 18 C 7 uur 3 dagen 14 mm 22 C
november 23 C 16 C 7 uur 5 dagen 21 mm 21 C
december 21 C 14 C 6 uur 6 dagen 27 mm 20 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite
Klimaattabel Mallorca
 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal
uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 14 C 6 C 5 uur 7 dagen 62 mm 15 C
februari 14 C 6 C 6 uur 7 dagen 35 mm 14 C
maart 16 C 7 C 6 uur 7 dagen 31 mm 14 C
april 17 C 9 C 7 uur 7 dagen 32 mm 15 C
mei 21 C 12 C 9 uur 6 dagen 31 mm 17 C
juni 25 C 16 C 10 uur 3 dagen 11 mm 21 C
juli 29 C 19 C 11 uur 2 dagen 7 mm 24 C
augustus 30 C 20 C 10 uur 3 dagen 17 mm 25 C
september 26 C 17 C 8 uur 5 dagen 38 mm 24 C
oktober 23 C 14 C 6 uur 7 dagen 68 mm 22 C
november 18 C 10 C 5 uur 7 dagen 61 mm 19 C
december 15 C 8 C 5 uur 8 dagen 64 mm 16 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite
Klimaattabel Ibiza
 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 15 C 8 C 5 uur 6 dagen 38 mm 15 C
februari 15 C 8 C 6 uur 5 dagen 33 mm 14 C
maart 17 C 8 C 7 uur 6 dagen 36 mm 15 C
april 18 C 10 C 8 uur 6 dagen 33 mm 16 C
mei 22 C 13 C 9 uur 5 dagen 26 mm 18 C
juni 26 C 17 C 10 uur 3 dagen 14 mm 21 C
juli 29 C 20 C 11 uur 1 dagen 6 mm 24 C
augustus 29 C 21 C 10 uur 3 dagen 19 mm 26 C
september 27 C 19 C 8 uur 4 dagen 48 mm 24 C
oktober 23 C 15 C 7 uur 5 dagen 69 mm 22 C
november 19 C 11 C 6 uur 6 dagen 51 mm 19 C
december 16 C 9 C 5 uur 6 dagen 54 mm 16 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite
Beste reisperiode

Spanje is eigenlijk het hele jaar door geschikt als vakantiebestemming. De vraag wat de beste reisperiode voor Spanje is, is dan ook niet eenduidig te beantwoorden. Is het weer de doorslaggevende factor voor je? Wil je juist de drukte ontlopen? Wil je zo goedkoop mogelijk genieten van een vakantie in Spanje? Wil je niet te warm weer hebben omdat je veel wilt gaan ondernemen?

Als je voor zon en warmte komt dan moet je vooral in de maanden juli en augustus naar Spanje reizen. Hitte is vrijwel overal gegarandeerd en de zon schijnt op de meeste plekken uitbundig. Je bent echter dan niet de enige die in Spanje vakantie wil vieren, wat resulteert in drukte en hoge prijzen. Dat geldt vooral voor de maand augustus als de Spanjaarden uit het binnenland ook massaal naar de kustgebieden gaan.
Wil je wel warmte maar geen drukte en woekerprijzen, ga dan in juni of september richting Spanje. Hoewel de kans op een bui dan iets groter is, is de kans op goed warm weer altijd nog een stuk groter. In september is de zee enkele graden warmer dan in juni, overigens. In mei en oktober is Spanje een gok wat betreft het weer. De rest van het jaar natuurlijk ook.

Wil je een stedentrip maken dan zijn de maanden mei, juni, september en oktober topfavoriet bij de meeste mensen. Ook april is in veel gevallen prima om een Spaanse stad te bezoeken. In de winter zie je wat minder mensen richting de Spaanse steden gaan. Jammer, want in zuidelijke steden zoals Malaga en Sevilla is het dan vaak heel aangenaam.

Plaatsen, streken en eilanden in Spanje

Wij hebben naast deze site ook nog een aantal 'voor beginners' websites over Spaanse bestemmingen:
Alicante voor beginners
Barcelona voor beginners
Baskenland voor beginners
Benidorm voor beginners
Bilbao voor beginners
Canarische Eilanden voor beginners
Cordba voor beginners
Costa Blanca voor beginners
Costa Brava voor beginners
Costa del Sol voor beginners
Fuerteventura voor beginners
Gerona voor beginners
Gran Canaria voor beginners
Granada voor beginners
Ibiza voor beginners

Lanzarote voor beginners
Madrid voor beginners
Malaga voor beginners
Mallorca voor beginners
Menorca voor beginners
Moraira voor beginners
Sevilla voor beginners
Tenerife voor beginners
Toledo voor beginners
Valencia voor beginners

Meer info over Spanje

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Spanje:
Spanje informatie
Spanje informatie
bijzondere plaatsen in Spanje
mooiste dorpjes van Spanje
steden in Spanje

Spanje nieuws & tips
Spanje weer & klimaat
Spanje zonkalender

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy