Vakantie in Spanje

Het toerisme is een enorm belangrijke bron van inkomsten voor Spanje. Niet gek voor een land waar het massatoerisme zoals we het nu kennen serieus van start is gegaan. Als je aan een zonvakantie denkt, dan is Spanje vaak het eerste land dat naar boven komt. Nog steeds staan Benidorm en de Spaanse Costa’s symbool voor vakantie zoals het traditioneel gevierd wordt. Spanje heeft echter veel meer te bieden. Spanje is naast zon, zee en strand ook cultuur, historie, gastronomie, natuur, boeiende steden en bovenal een land met veel gezichten. Niet voor niets dat het toerisme in Spanje nog steeds in de lift zit. De afgelopen jaren zijn de records wat betreft het aantal toeristen dat Spanje bezoekt regelmatig gebroken.
Het toerisme in cijfers

Spanje ontvangt op jaarbasis meer dan 65 miljoen buitenlandse bezoekers. Dat is inclusief de Canarische Eilanden en de Balearen. Na Frankrijk is Spanje zelfs het meest bezochte land ter wereld. De meeste buitenlandse toeristen zijn afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Daarna zijn het vooral de Fransen en Duitsers die Spanje bezoeken. In totaal zijn deze drie landen goed voor iets meer dan de helft van het totale aantal bezoekers die naar Spanje komen voor een vakantie. Nederlanders blijven hier een stuk op achter. Gemiddeld worden er door Nederlanders tussen de 2,2 en 3 miljoen vakanties per jaar naar Spanje geboekt. Dit is inclusief stedentrips. Het totale aantal loopt per jaar nogal uiteen.

Het internationale toerisme draagt jaarlijks ongeveer 80 tot 90 miljard euro bij aan de Spaanse economie. Daar komt nog een vergelijkbaar bedrag bij door binnenlands toerisme. Op jaarbasis zijn er meer binnenlandse dan buitenlandse toeristen. Een Spaanse toerist geeft gemiddeld echter minder uit dan een buitenlandse toerist.

vakantie

Populairste vakantiegebieden

Als je kijkt naar het aantal overnachtingen dan zie je dat drie Spaanse regio’s in de top 5 van best bezochte regio’s van Europa behoort. De absolute nummer één wordt gevormd door de Canarische Eilanden. Deze archipel die geografisch gezien bij Noord-Afrika ligt maar politiek gezien bij Spanje behoort is op jaarbasis goed voor om en nabij de 100 miljoen overnachtingen per jaar. De grote toppers zijn Gran Canaria en Tenerife, gevolgd door Lanzarote en Fuerteventura. Catalonië (Catalunya) is de tweede bestemming van Spanje en de derde van Europa. Met om en nabij de 75 miljoen overnachtingen per jaar doet deze autonome regio het erg goed. Populaire bestemmingen binnen Catalonië zijn de Costa Brava, Barcelona en de Costa Daurada.
De Spaanse nummer drie is Europees gezien de nummer vier op de lijst. Het betreft de Balearen. Deze eilandengroep bestaat uit topbestemmingen Mallorca en Ibiza. De eilanden Menorca en Formentera worden een stuk minder druk bezocht, wat vooral ook komt door het lagere aantal accommodaties dat op die twee eilanden aanwezig is.

Andere populaire regio’s zijn Andalusië en Valencia. Dit zijn bestemmingen die het dankzij het zachtere klimaat het hele jaar door goed doen. De Costa Blanca en de Costa del Sol zijn plekken waar aardig wat overwinteraars te vinden zijn. Dit zijn mensen die vaak van middelbare of hogere leeftijd zijn die voor langere tijd (soms maandenlang) in de winter in Spanje verblijven om op die manier het koelere en slechtere weer in het noorden en westen van Europa te ontwijken.

vakantiegebieden

Heel veel soorten accommodaties

Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of je vindt het wel in Spanje. Wie van kamperen houdt die kan kiezen voor een groot aantal campings, er is een enorme verscheidenheid aan hotels en ook op het gebied van vakantiewoningen is het aanbod enorm. Denk aan traditionele woningen in het Spaanse binnenland tot aan exorbitant dure vakantievilla’s op het Spaanse party-eiland Ibiza. Wat je soms wel ziet, is dat een bepaalde regio of eiland een soort van voorkeurstype accommodatie heeft. Zo zie je rond de kustplaatsen aan de noordelijk gelegen Costa Brava vrij veel mensen kiezen voor de camping, is aan de Costa Blanca de vakantiewoning met privézwembad erg populair en kiest men in de zuidelijke kustgebieden van Spanje vaker voor een hotel, die dan niet zelden op basis van all-inclusive geboekt wordt.

Als je Spanje echt wilt beleven dan huur je een privéappartement als je een stedentrip maakt, ga je slapen in een traditionele finca zodra je het platteland opzoekt of ga je in een kleinschalige B&B slapen waar je meteen ook contact maakt met de lokale mensen.

Heel veel soorten accommodaties

Spanje aanbiedingen

Omdat er zoveel vakanties aangeboden worden naar Spanje, is het zelden lastig om een leuke Spanje aanbieding te vinden. Het enige moment waarop het aantal goedkope lastminute aanbiedingen beperkt is, is als het in Nederland schoolvakantie en slecht weer is. Op dat moment stijgt de vraag flink en daarmee ook de prijzen, want het aanbod is dan relatief klein. Er zijn verschillende manieren om aantrekkelijk geprijsde vakanties naar Spanje te boeken. Tegenwoordig zijn er voldoende aanbiedingssites die de beste deals opzoeken. Op deze manier kun je bijvoorbeeld goedkoop naar Spanje via Vakantie Dealz. Je kunt je op nieuwsbrieven abonneren om de laatste aanbiedingen binnen te krijgen of reisorganisaties volgen via social media om zo op de hoogte te blijven van de beste koopjes.Kamperen in Spanje

Spanje is erg geliefd onder kampeerders. Vooral de costa’s in het noodoosten van Spanje mogen jaarlijks rekenen op grote aantallen caravans, campers, vouwcaravans en tenten. Wie in de maanden juli en augustus op campings aan de Costa Brava kijkt die ziet redelijk wat Nederlandse kentekens. In heel veel gevallen betreft het terugkerende gasten. Vaak gaat men jaar in, jaar uit richting de Spaanse kust om daar een paar weken te genieten van zon, zee en strand. Soms komt men al meerdere generaties achter elkaar op dezelfde plek. Want dat is het mooie van Spanje. Naast de echte reizigers die altijd maar nieuwe plekjes willen ontdekken biedt Spanje ook een heerlijke vakantie voor wie niet zo van verrassingen houdt en die gewoon voor de rust en het lekkere weer iedere zomer naar Spanje reist. En geef ze eens ongelijk?

Als je gaat kamperen in Spanje en je eigen caravan mee wilt nemen dan moet je ervoor zorgen dat de motor van je auto voldoende trekkracht heeft. Je rijdt immers meerdere keren door bergachtige en heuvelachtige gebieden die veel vergen van je auto.

Kamperen in Spanje

Meer dan massatoerisme

Bij Spanje denkt men al snel aan massatoerisme. Natuurlijk is komt dat nog steeds op grote schaal voor en dan met nam aan de costa’s en op eilanden zoals Mallorca en Ibiza. Spanje heeft veel meer te bieden dan het massale toerisme waar het land zo bekend om staat. Je kunt er heerlijke wandelreizen of andere actieve of sportieve vakanties maken. De binnenlanden, maar ook sommige kustgebieden in Spanje kunnen je het gevoel bieden dat je alleen op de wereld bent. Idyllische dorpjes liggen klaar om ontdekt te worden, waar je op het terras mogelijk alleen maar in het Spaans kunt communiceren. Hoe verder je van de grote badplaatsen en steden wegtrekt, des te meer je het echte Spanje ontdekt. Dat betekent genieten van het leven in alle vormen die denkbaar zijn. Eventjes een tijdje heerlijk ontspannen en je soms inwendig laten verwennen door de traditionele Spaanse keuken.

Je merkt dat de nieuwe vormen van toerisme ervoor zorgt dat Nederlanders Spanje herontdekken. Zo zie je dat mensen die vroeger met hun ouders op gezinsvakantie naar de Spaanse kust gingen nu terugkeren om Spanje van een andere kant te leren kennen.

Meer dan massatoerisme

Spanje met kinderen

Als er een vakantieland is dat zich prima leent voor een vakantie met kinderen dan is dat volgens ons Spanje wel. Lange zandstranden, goede accommodaties die prima geschikt zijn voor gezinsvakanties en een relatief kleine kans op slechts weer vormen de juiste basis voor een heerlijke reis met kinderen. Het enige nadeel dat Spanje kan hebben is dat het soms wat té warm kan zijn op sommige plekken in de zomermaanden. Als je voor één van de eilanden kiest dan is de kans op serieuze hitte al iets kleiner. Niet voor niets dat men graag met kinderen naar Mallorca, Menorca of de Canarische Eilanden vliegt. Op dat soort bestemmingen is de kans op temperaturen ver boven de dertig graden kleiner dan op het Spaanse vasteland.

Als je met kinderen naar Spanje reist dan zul je ervaren dat er op de meeste plekken van alles te doen is voor kroost van allerlei leeftijden. Denk bijvoorbeeld aan miniclubs, kinderclubs en tienerclubs bij hotels of aan speeltuintjes op de camping. Natuurlijk ontbreekt bij de meeste accommodaties het zwembad niet dat voor de nodige uurtjes waterpret kan zorgen. Soms heb je het geluk dat er een compleet waterpark in de buurt van je vakantiebestemming zit. Op verschillende plekken vind je dierentuinen of aquariums. Kortom, er is meestal wel voldoende te beleven.

Wat Spanje praktisch maakt als vakantieland voor gezinnen is de reisafstand. Als je vliegt kun je binnen een paar uur vanuit Nederland naar Spanje reizen. Het mooie is dat je in tegenstelling tot sommige andere vakantiebestemmingen niet te maken krijgt met tijdsverschillen, tenzij je naar de Canarische Eilanden reist waar het altijd een uur vroeger is dan in Nederland. Nog een voordeel van Spanje is dat veel producten die we in Nederland kennen, ook daar verkrijgbaar zijn. In plaatsen waar veel Nederlanders komen zie je zelfs typisch Nederlandse producten in de schappen van de supermarkten. Dat is makkelijk voor als je binnen je huishouden lastige eters hebt.

Spanje met kinderen