Spanje voor beginners
Typisch Spaans

Waar denk je aan als je aan Spanje denkt? Voor veel mensen is dat natuurlijk zon, warmte en vakantie. Maar wat is er wat je als typisch Spaans kunt zien? Wat is zo kenmerkend voor de Spaanse cultuur en welke gerechten en producten mag je als typisch Spaans categoriseren. Bij ons schieten zaken als tapas, paella, flamenco, siŽsta, stierenvechten en sherry als eerste naar binnen. Op deze pagina hebben wij een aantal zaken en producten op een rijtje gezet die wij als typisch Spaans beschouwen. Mocht je zelf nog een leuke aanvulling hebben laat het ons dan weten via e-mail. We zijn erg benieuwd of er typisch Spaanse elementen zijn die wij over het hoofd gezien hebben.

Spanje bezienswaardigheden

Spanje barst van de cultuur, historie, mooie steden, fijne stranden en natuur. De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Spanje en een groot aantal Spaanse bestemmingen op een rijtje gezet:
Spanje bezienswaardigheden top 10

SangrŪa

Toen wij als klein kind in de jaren zeventig voor het eerst naar Spanje gingen viel het ons op dat onze ouders daar een drankje dronken met vruchten er in. Hoewel wij zelf absoluut ook liefhebbers zijn van fruit mochten we het als pakweg 8 of 9-jarige kinderen niet drinken, want in het drankje zat alcohol. Inmiddels weten we heel goed wat sangrŪa, want daar hebben we het over, is. Als tiener er ooit een keer goed dronken van geweest tijdens de eerste reis zonder ouders naar Spanje (het leek wel limonadeÖ), inmiddels als verstandige veertigers weten we een goed glas sangrŪa heel goed te waarderen.

Sangria is gemaakt van rode of witte wijn (cava kan uiteraard ook) met vruchten. Dat kunnen allerlei soorten fruit zijn zoals sinaasappel, citroen, appel, aardbei of perzik. Er zijn geen vaste regels over welk fruit er in moet. Vervolgens wordt er een zoet element aan toegevoegd. Dat kan suiker(water), honing of vers vruchtensap zijn. Wij voegen er zelf ook een flinke scheut brandewijn aan toe en natuurlijk volop ijsblokjes. SangrŪa (met de klemtoon op de 'i') blijft een heerlijk drankje, vooral op zomerse dagen.

Mocht je je willen laten verleiden om kant en klare flessen of sangrŪa mee te nemen uit Spanje of deze hier te kopen, doe het niet. Dit kant en klare product lijkt amper op een goede kan sangrŪa die je eenvoudig zelf maakt. Wij zouden zelfs adviseren om in het geval van rode wijn een wat vollere, krachtigere wijn te pakken. Bij voorkeur natuurlijk een Spaanse wijn.

SiŽsta

De doorsnee dag van een gemiddelde Spanjaard ziet er heel anders uit dan die van een Nederlander. Dat komt vooral door de siŽsta. Deze periode van middagrust wordt nog veel toegepast in Spanje. Vooral in de hete zomermaanden wordt een langere periode van rust tijdens de heetste uren als een aangename onderbreking van de dag gezien. Een deel van de mensen gebruikt deze uurtjes om een uiltje te knappen na een korte lunch, een andere deel gebruikt het om in de koelte van de schaduw uitgebreid te genieten van een lunch. Normale tijden voor een siŽsta zijn van ongeveer 13:30-14:00 uur tot ongeveer 16:30-17:00 uur. Winkels en bedrijven sluiten massaal hun deuren. Je merkt dat de internationale bedrijven (en winkelketens) in grotere mate niet meedoen aan de siŽsta. Ook zie je dat op toeristische bestemmingen de typische toeristenwinkels ook vaak niet meedoen aan deze middagsluiting.

Wie denkt dat de siŽsta al eeuwenlang toegepast wordt in Spanje die heeft het mis. Naar verluid is de siŽsta pas in het begin van de twintigste eeuw ontstaan doordat hooggeplaatste ambtenaren hun middagpauze op begonnen te rekken. Dit voorbeeld vond al snel opvolging onder de lager geplaatste ambtenaren en vervolgens ook door de gewone werklui. SiŽsta wordt door Spanjaarden veelal als een recht gezien. Pogingen om de siŽsta af te schaffen worden dan ook onder luid protest de kiem gesmoord, ondanks geluiden vanuit Europa dat deze manier van weken niet efficiŽnt is. Bedrijven moeten 's avonds immers langer openblijven om de verloren tijd goed te maken.

Paella

Het eenpansgerecht paella is oorspronkelijk een streekgerecht uit Valencia, maar wordt tegenwoordig als typisch Spaans gerecht gezien. Je kunt dan ook in vrijwel iedere uithoek van Spanje paella eten. De naam dankt het gerecht aan woord 'patella' dat in het Catalaans/Valenciaans 'pan' betekent. Basis voor het gerecht is de paella-rijst die al sinds de vroege middeleeuwen in de provincie Valencia verbouwd wordt. De korte dikke rijstkorrels hebben een hoog absorberend vermogen. De oorspronkelijke Paella Valenciana wordt gegeten met producten die lokaal aanwezig zijn zoals konijn en kip. De tegenwoordig meest bekende variant met vis- en schaaldieren is later aan de kust ontstaan.

Verdeeldheid

Hoewel er al jarenlang sprake is van ťťn land zijn er binnen Spanje verschillende gebieden waar de inwoners het heel graag anders zouden zien. Een bekend voorbeeld hiervan is Baskenland. Deze regio beslaat een deel van het noorden van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk. Het 'ons'-gevoel is hier zo sterk dat er een duidelijke drang is om deze autonome regio af te laden scheiden van Spanje. Het nationalistische deel van de Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft decennia lang door middel van geweld geprobeerd deze afscheiding te realiseren. In 2010 kondigde de ETA een permanent staakt-het-vuren af. Niet omdat de wens van een zelfstandig Baskenland minder geworden is, maar omdat men nu op basis van dialoog probeert hun doel te bereiken. Een andere autonome regio waar zelfstandigheid een vrij grote wens is, is CataloniŽ. Binnen deze noordoostelijke regio waarvan Barcelona de hoofdstad is bestaat onder een groot deel van de bevolking de wens om CataloniŽ af te scheiden van Spanje en door te gaan als een zelfstandige staat. Tijdens een informeel referendum in het jaar 2014 sprak maar liefst 80,7 procent van de Catalanen zich uit voor onafhankelijkheid.

Deze verdeeldheid is ook in het dagelijks leven voelbaar in Spanje. Zo hebben wij uit eerste hand het verhaal gehoord van een Spaanse die inmiddels al jarenlang in Nederland woont en die voor haar werk nog veel in Spanje komt. Op het moment dat zij in Barcelona komt en Spaans spreekt dan maakt ze het mee dat mensen net doen alsof ze haar niet verstaan. In CataloniŽ is Catalaans immers de officiŽle taal en de wens om onafhankelijk te zijn zorgt ervoor dat ze daarom soms net doen of ze geen Spaans verstaan. Op het moment dat haat Nederlandse man in steenkolen-Spaans tegen dezelfde mensen praat dan verstaan ze hem wel. Hij is immers geen Spanjaard, dus wordt het hem vergeven dat hij Spaans spreekt in plaats van Catalaans.

Meer typisch Spaans

Aan deze site wordt hard gewerkt. Binnenkort lees je meer over typisch Spaanse zaken op onze site.

Plaatsen, streken en eilanden in Spanje

Wij hebben naast deze site ook nog een aantal 'voor beginners' websites over Spaanse bestemmingen:
Alicante voor beginners
Barcelona voor beginners
Baskenland voor beginners
Benidorm voor beginners
Bilbao voor beginners
Canarische Eilanden voor beginners
Cordůba voor beginners
Costa Blanca voor beginners
Costa Brava voor beginners
Costa del Sol voor beginners
Fuerteventura voor beginners
Gerona voor beginners
Gran Canaria voor beginners
Granada voor beginners
Ibiza voor beginners

Lanzarote voor beginners
Madrid voor beginners
Malaga voor beginners
Mallorca voor beginners
Menorca voor beginners
Moraira voor beginners
Sevilla voor beginners
Tenerife voor beginners
Toledo voor beginners
Valencia voor beginners

Meer info over Spanje

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Spanje:
Spanje informatie
Spanje informatie
bijzondere plaatsen in Spanje
mooiste dorpjes van Spanje
steden in Spanje

Spanje nieuws & tips
Spanje weer & klimaat
Spanje zonkalender

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy