Steden in Spanje

Spanje telt een groot aantal steden die het bezoeken waard zijn. Het Romeinse tijdperk, de Moorse periode en de late Middeleeuwen hebben allemaal hun sporen achtergelaten bij de meeste Spaanse steden. Onder Nederlanders is Spanje niet voor niets een zeer geliefde stedentripbestemming. Dat de meeste steden een groot aantal zonuren kennen en het er een groot deel van het jaar heerlijk weer is draagt hier natuurlijk ook een steentje aan bij. Op deze pagina vind je een overzicht van de grootste en meest populaire steden van Spanje en de eilanden die bij Spanje horen.
Barcelona

In het Noordoosten van Spanje aan de Costa Brava ligt de Catalaanse hoofdstad Barcelona. De stad telt ongeveer 1.620.000 inwoners (2019). Alleen de Spaanse hoofdstad Madrid telt meer inwoners. De hoofdstad van Catalonië is een drukbezochte stad door vele toeristen. Zowel reizigers die een stedentrip maken als reizigers die verblijven in de regio Costa Brava en Catalonië doen Barcelona aan. Barcelona heeft een lange geschiedenis waarbij vele culturen sporen hebben nagelaten. Waarschijnlijk zijn de eerste mensen die woonden in het gebied de Laietanen die zich hier ronde de zevende eeuw voor Christus vestigden. De naam Barcelona valt af te leiden aan de Romeinse naam ‘Julia Augusta Paterna Faventia Barcino’ dat kortweg ‘Barcino’ werd genoemd. Daarna is de stad door de eeuwen heen gegroeid tot wat ze nu is; een stad met tal van interessante bezienswaardigheden.

In de recente geschiedenis is Barcelona vooral een populaire bestemming geworden. Zo zijn veel van de bouwwerken van de architect Gaudí uit het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Ook heeft Barcelona twee maal de wereldtentoonstelling georganiseerd. De eerste was in 1888 en de tweede in 1929. Ook deze evenementen hebben hun sporen nagelaten. Ook de Olympische zomerspelen van 1992 hebben Barcelona in de kijker gezet en de stad tot een populaire bestemming gemaakt.

De bekendste trekpleister is het door Gaudí ontworpen Sagrada Familia. Deze kerk is nog altijd in aanbouw en de start ervan was in 1882. Uiteindelijk is Gaudí ook gestopt met andere projecten om zich volledig te kunnen richten op dit enorme project. De sinds 2010 tot basiliek gewijde kerk is waarschijnlijk voltooid in 2026. Ook Park Guëll is één van de grote trekpleisters die is ontworpen door Gaudí. Dit park is zeer kenmerkend voor de stad door zijn organische vormen en prachtige met mozaïek ingelegde objecten. Naast deze twee Gaudí bezienswaardigheden zijn er nog vele huizen van de architect te bewonderen. Ook het FC Barcelonastadion Camp Nou, de wijk Barceloneta, la Rambla en het Parc Zoològic zijn veel bezochte plaatsen in de stad. Natuurlijk is de lijst van bezienswaardigheden vele malen groter. Je kunt in Barcelona makkelijk een paar dagen verblijven en je zult je niet vervelen. En dan zou je zelfs meerdere keren zo’n verblijf van een paar dagen kunnen doen en nog steeds nieuwe dingen kunnen bewonderen in de Catalaanse hoofdstad.

Meer info: alles over BarcelonaBarcelona top 10 en Barcelona voor beginners

Barcelona

Madrid

De Spaanse hoofdstad Madrid ligt in het centrum van het Iberisch schiereiland. Madrid is de grootste stad van het land en telt ongeveer 3.165.000 inwoners(2016). De plaats Madrid wordt voor het eerst vermeld in documentatie uit de negende eeuw waarmee de stad vrij jong is in vergelijking met andere Spaanse steden. Het was de emir Mohammed I van Córdoba die toen een paleis liet bouwen waar nu het Palacio Real van Madrid staat. De naam Madrid is afkomstig van de rivier Manzanares, die door de Moren ‘al-Majrit’ werd genoemd. Door de eeuwen heen en door zijn centrale ligging is Madrid gegroeid tot de belangrijkste stad van het Iberisch schiereiland. Tegenwoordig is Madrid een stad waar je goed kunt winkelen en tal van bezienswaardigheden zijn te bewonderen.

De bekendste bezienswaardigheden zijn het Plaza Mayor, het koninklijk paleis van Madrid, de zonnepoort ofwel het ‘Puerta del Sol’, de Almudena kathedraal, het Koninklijk theater, Stierenarena Las Ventas en het indrukwekkende voetbalstadion Santiago Bernabéu dat het thuisstadion van Real Madrid is. Ook heeft Madrid tal van goede musea, waarbij het Prada museum beschouwd wordt als één van de beste musea ter wereld. Madrid is door deze vele bezienswaardigheden een uitstekende locatie voor een stedentrip. De stad is een mooie mix van cultuur, mooie winkels en een bruisend uitgaansleven met goede restaurants en andere uitgaansgelegenheden.

Meer info: Madrid top 10 en Madrid voor beginners

Madrid

Córdoba

In het zuiden van Spanje in Andalusië ligt de stad Córdoba. Deze stad telt ruim 325.000 inwoners en daarmee is het de derde stad van Andalusië en de zevende stad van Spanje. Ook is Córdoba de warmste stad van Europa. De temperatuur loopt hier zomers vaak op tot boven de 35 graden Celsius. Ooit was de stad na Constantinopel de grootste stad ter wereld. In de tiende eeuw telde de stad 500.000 inwoners. De stad heeft een lange geschiedenis van meerdere heersers uit verschillende culturen wat de stad veel prachtige bezienswaardigheden heeft geschonken. Zo is de oude binnenstad sinds 1984 op de lijst van werelderfgoed van Unesco. Deze is opmerkelijk goed bewaard gebleven door de eeuwen heen en bovendien erg groot waardoor in het oude stadscentrum veel trekpleisters te vinden zijn. De bekendste is de kathedraal en oude moskee ‘Mezquita’. Vooral de vele zuilen van de Mezquita zijn erg indrukwekkend, maar ook veel andere details van de oude moskee maken dit tot een topattractie. In de Judería staat nog een oude synagoge, waarmee het één van de drie overgebleven Spaanse synagogen is. Naast de hier genoemde bezienswaardigheden zijn er nog tal van meer te bewonderen. Enkele hiervan zijn de Romeinse brug, de Torre de Calahorra, de Botanische Tuin van Córdoba en het Romeinse Mausoleum.

Meer info: Córdoba voor beginners

Córdoba

Málaga

De stad Málaga is te vinden in het zuiden van Spanje een de Costa del Sol. Málaga is na Sevilla de grootste stad van Andalusië en telt ongeveer 580.000 inwoners. Veel vakantiegangers die Andalusië en de Costa del Sol opzoeken doen dit door met vliegtuig naar de luchthaven van Málaga te reizen. Málaga is een cultuurrijke stad waarvan haar lange geschiedenis al begint in tijd de van Turdulen omstreeks 1000 voor Christus. Daarna hebben zich meerdere culturen in de stad gemanifesteerd die allen hun sporen hebben nagelaten. Bekende bezienswaardigheden in de stad zijn het Arabische fort Alcazaba dat een paleis van de Moren huisde in de elfde eeuw, Castillo de Gibralfaro, Catedral de Málaga, Iglesia del Sagrario, Iglesia Parroquil de Santiago en het Plaza de Toros. Naast deze bezienswaardigheden heeft de stad ook veel goede musea, een belangrijke haven en een aantal stranden aan de Costa del Sol. Hiermee is Málaga een uitermate geschikte stad om een dag of meerdere dagen te verblijven. Naast dat de stad zelf erg leuk is zijn er ook veel andere badplaatsen makkelijk bereikbaar en ook de Rots van Gibraltar is goed te bezoeken wanneer je Málaga als uitvalbasis gebruikt.

Meer info: Málaga voor beginnersSevilla

De hoofdstad van Andalusië is Sevilla. De stad ligt in het zuidoosten van Spanje en telt zo’n driekwart miljoen inwoners, waarmee het de grootste stad van Andalusië is. De stad heeft een geschiedenis die begint in de tijd van de Grieken en daarna hebben steeds andere culturen de stad aangedaan. Deze rijke culturele geschiedenis heeft er in geresulteerd dat de stad tegenwoordig tal van sporen heeft die nog met al deze culturele invloeden te maken hebben. Een aantal van de bezienswaardigheden zijn van een werkelijk uitzonderlijk niveau. Het paleis Alcázar is hier een voorbeeld van dat zeker niet overgeslagen mag worden wanneer je Sevilla bezoekt. Hier kom je een aantal van de meest indrukwekkende verblijven tegen van verschillende vorsten uit verschillende culturen en periodes. De andere grote publiekstrekker is de grootste Gotische Kathedraal ter wereld. De kathedraal van Sevilla is gebouwd op de plaats waar vroeger een Moorse moskee was gesitueerd. Na de reconquista werden veel moskeeën opgeofferd voor ander bouwwerken. Andere bekende plekken zijn de oude joodse wijk Santa Cruz, de stadsmuren, enkele parken en een aantal goede musea. Net buiten Sevilla kun je de oude Romeinse stad Italica bezoeken waar het op drie na grootste amfitheater van de wereld is blootgelegd met nog een aantal prachtige Romeinse restanten zoals mooie mozaïeken. Hier hebben meerdere opnames van de populaire televisieserie Game of Thrones plaatsgevonden.

Meer info: Sevilla top 10 en Sevilla voor beginners

Sevilla

Valencia

De stad Valencia ligt in het Oosten van de Spanje en is de hoofdstad van de gelijknamige autonome regio. De stad ligt aan de Costa del Azahar en werd gesticht in het jaar 138 voor Christus. De Romeinen noemden de stad destijds Valentia Edetanorum. Door de eeuwen heen hebben verschillende culturen hun invloed gehad op de stad zoals we ze nu kennen hebben. Zeker de Moorse tijd en de periode na de reqonquista hebben hun sporen nagelaten. Naast de oude sporen zijn er ook tal nieuwe bezienswaardigheden in Valencia te bewonderen. Zo kun je hier de zogeheten ‘Stad van Kunst en Wetenschap’ bezoeken. Deze Ciutat de les Arts i les Ciències is gesitueerd in een prachtig hedendaags onderkomen dat is ontworpen door Santiago Calatrava. Het is een geroemd object binnen de hedendaagse architectuur. Het gebouwencomplex valt dan ook al van ver op. In totaal telt het complex zeven gebouwen die weer allemaal hun eigen attracties herbergen. Ook de botanische tuin de ‘Jardín Botânico’ is een prachtige tuin om te bezoeken. La Lonja de la Seda is dan weer de zijdebeurs die stamt uit de vijftiende eeuw waarmee nog maar eens het economische belang van Valencia door de eeuwen heen wordt benadrukt. Daarnaast zijn er nog een aantal andere bezienswaardigheden waaronder een aantal indrukwekkende musea en natuurlijk de stranden aan de Middellandse Zee.

Meer info: Valencia top 10 en Valencia voor beginners

Valencia

Alicante

De stad Alicante ligt aan de Costa Blanca. De stad maakt deel uit van de autonome regio Valencia en is de hoofdstad van de provincie Alicante. Door de niet ver van de stad gelegen luchthaven is deze stad een toegangspoort tot veel bestemmingen in de regio. De stad werd in het jaar 230 voor Christus gesticht onder de naam Akra Leuke om later deel uit te gaan maken van de Romeinse stad Lucentum. Ook deze stad heeft door de eeuwen heen veel invloeden gehad van verschillende culturen. Na de Romeinen waren het de Moren die na de reqonquista werden afgelost door de Katholieke heersers. Uit de verschillende periodes zijn nog steeds sporen terug te vinden. Enkele van de bezienswaardigheden zijn de oude stad waar ook het Kasteel van Santa Barbara te vinden is. De oude wijk Santa Cruz is ook erg geliefd door zijn vele smalle straatjes met hoogteverschillen die worden overbrugd door trappen. Ook ligt in deze wijk de Hermitage van het Heilig Kruis. Ook de Palacio Maisonnave, het gemeentehuis, de Iglesia de Santa María en het klooster Convento Hermanitas de la Sangre zijn bekende bezienswaardigheden.
Een trekpleister die erg kenmerkend is voor de stad is Castillo de Santa Bárbara. Het Kasteel van Santa Barbara valt zo op omdat het complex op een 166 meter hoge heuvel is gesitueerd.
Naast deze mooie bezienswaardigheden kent de stad ook veel interessante musea zoals het Museo Bellas Artes Gravina, Museo de Arte Contemporáneo en het opmerkelijke Museo de Belenes dat vertaald kan worden als Museum voor Kerststallen.

Meer informatie: Alicante voor beginners

Alicante

San Sebastian

In het noorden van Spanje aan de kust van de Golf van Biskaje in het Baskenland ligt de stad San Sebastian. De stad telt zo’n 190.000 inwoners en is geliefd als zomerbadplaats bij veel Spaanse families die hier kunnen genieten van de dan relatieve koelte in het anders zo hete Spanje. In haar geschiedenis heeft San Sebastian lange tijd een vrij stabiele periode gehad waar ze veel autonomie genoot doordat het lag in het Baskenland. Het Baskenland nam een vrij unieke positie in omdat het zowel op Frans als Spaans grondgebied was gesitueerd en dus werden ook de steden in het gebied zowel als Frans als Spaans beschouwd. In de recente geschiedenis heeft de stad wel erg te leiden het onder het bewind van dictator generaal Franco. Dit was dan ook de voedingsbodem van de gewapende afscheidingsbeweging ETA. Later nam de autonomie van het Baskenland weer toe waardoor onlangs in april 2017 een jarenlange wapenstilstand resulteerde in het definitief neerleggen van de wapens.

De stad kent een aantal interessante bezienswaardigheden, zoals de berg Urgull waarop het kasteel Santa Cruz de la Mota ligt. Dit kasteel was in de twaalfde eeuw nog een toren met daaromheen een muur, maar in de zestiende eeuw werden er delen bijgebouwd met als resultaat het kasteel zoals ze nu te bewonderen is.
Opmerkelijk is ook het paleis Miramar. Deze doet niet erg Spaans aan. Het relatief jonge paleis werd in 1893 gebouwd in Engelse stijl. Sinds 1973 is het paleis opengesteld voor publiek en ook de tuinen van het complex zijn de moeite van het bezoeken waard.
Het belangrijkste plein van San Sebastian is Plaza de la Constitución. Hier is ook nog altijd het oude stadhuis van de stad te bewonderen en ooit werden er op het plein nog stierengevechten gehouden waarvan de genummerde balkonnetjes nog een overblijfsel zijn. Ook zijn de vele gekleurde gebouwen zijn kenmerkend voor dit prachtige plein.

Meer informatie: San Sebastian voor beginners

San Sebastian

Zaragoza

Centraal in het Noorden van Spanje ligt de stad Zaragoza. Het is de vierde stad van Spanje met ruim 680.000 inwoners. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en maakt deel uit van de autonome regio Arágon. Het is vooral een belangrijke industriestad en handelscentrum voor de Spaanse binnenlanden. Dit komt door de gunstige ligging van de stad ten opzichte van steden als Barcelona, Madrid en Bilbao. De stad werd gesticht in de eerste eeuw voor Christus door de Romeinen. Daarnaast hebben ook de Moren en de katholieken hier hun sporen achtergelaten. Belangrijke bezienswaardigheden in de stad zijn de kathedraal El Pilar, de Catedral del Salvador die ook wel La Seo wordt genoemd, Palacio de la Aljafería en de San Pablo-kerk. Een bekend museum is het Goya museum.

Zaragoza

Santander

De hoofdstad van de Spaanse autonome regio Cantabrië is Santander. De stad ligt in het noorden van Spanje aan de Cantabrische Zee en telt ongeveer 180.000 inwoners. Santander bestond al in de Romeinse tijd toen de stad bekend stond onder de naam Portus Victoriae Iuliobrigensium. Al sinds het begin van haar bestaan is deze stad een havenstad. Vele volkeren hebben het hier voor het zeggen gehad door de eeuwen heen. Een bepalende gebeurtenis uit de recente geschiedenis is de brand van 1941 toen een brand in de buurt van de kades van de stad catastrofale gevolgen had. Een groot deel van het historische centrum van de stad ging in vlammen op. Meer dan 37 straten werden verwoest. De binnenstad werd gereconstrueerd, maar zag er geheel anders uit. Veel oude bezienswaardigheden heeft de stad door deze gebeurtenis niet meer. Toch zijn er nog voldoende aantrekkelijke plekken voor de bezoekers van deze havenstad. Zo zijn er op het Magdalena schiereiland een dierentuin , twee stranden en het paleis Palacio de la Magdalena te bewonderen. Van de oude bezienswaardigheden die niet ten prooi zijn gevallen aan de brand van 1941 is zeker de kathedraal Catedral de Nuestra Señora de la Asunción de Santander de moeite van een bezichtiging waard. Daarnaast is er buiten de stad een nieuwe haven en zijn er een meerdere stranden te vinden.

Santiago de Compostella

In het noordwesten van Spanje ligt de stad Santiago de Compostella. Deze stad kent zo’n 96.000 inwoners en is vooral een studentenstad en bekend als bedevaartsoord. Dat de stad een belangrijke bedevaartsoord is geworden komt door het verhaal dat het graf van Jakobus de Meerdere zich hier zou bevinden. Hij was één van de apostelen van Jezus. Op de plek waar hij begraven zou liggen verrees een basiliek.

Belangrijke bezienswaardigheden zijn het plein Plaza del Obradoiro waaraan de Kathedraal, het Palacio del Rajoy, het Hostal del los Reyes Católicos en het Colegio del San Jérónimo te vinden zijn. De oude stad van Santiago de Compostella staat sinds 1985 ook op de lijst van het werelderfgoed van Unesco.

Santiago de Compostella

Toledo

Niet al te ver van de hoofdstad Madrid ligt de stad Toledo. De stad is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De geschiedenis van de stad is lang. Toledo is één van de oudste steden van Spanje en was ooit hoofdstad van Carpetani dat vervolgens in 192 voor Christus door de Romeinen werd veroverd. Vele culturen hebben hier hun sporen achtergelaten. Dat is ook de reden waarom de stad tegenwoordig mag rekenen op veel bezoekers. Deze rijke geschiedenis en cultuur heeft ervoor gezorgd dat Toledo is opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco. Een aantal de vele bezienswaardigheden zijn het Alcázar van Toledo, de Kathedraal van Toledo, het klooster Convento de San Antonio de Padua, het klooster Convento De Santo Domingo El Antiguo, Iglesia de San Román, Iglesia de Santo Tomé, Mezquita de las Tornerías en het Hospital de Tavera.

De stad herbergt tal van musea, waaronder Museo del Greco, Museo Victorio Macho en Museo Safard. Toledo ligt op slechts zeventig kilometer van Madrid. Daarmee is het een leuke uitstap wanneer je verblijft in de Spaanse hoofdstad. Ook kun je ervoor kiezen om Madrid te bezoeken met juist Toledo als uitvalsbasis.

Meer informatie: Toledo voor beginners

Toledo

Salamanca

In de regio Castilië en León op zo’n 200 kilometer ten westen van Madrid ligt de stad Salamanca. De stad telt zo’n 145.000 inwoners en is hoofdstad van de gelijknamige provincie Salamanca. Het gebied van Toledo werd al in de zesde eeuw voor Christus bewoond en de stad werd omstreeks 400 voor Christus gesticht. In de tweede eeuw voor Christus veroverden de Romeinen de stad en daarna hebben nog vele groepen en culturen om deze stad getwist. Enkele van de bezienswaardigheden van Salamanca zijn het plein Plaza Mayor, de oude kathedraal, de nieuwe kathedraal, Casa de las Conchas, Convento de las Dueñas, Convento de San Esteban, de universiteit Escuelas Mayores, Colegio Mayor de Santiago el Zebedeo en Palacio de Monterrey.

Salamanca

Granada

In het zuiden van Spanje in Andalusië ligt de hoofdstad van de gelijknamige provincie Granada. De stad telt ongeveer een kwart miljoen inwoners en is daarmee de vierde stad van Andalusië. Granada is een stad die niet mag ontbreken in dit overzicht omdat één van de belangrijkste monumenten van de wereld hier te vinden is. Het Alhambra is een wereldberoemde fortificatie waar grote vorsten prachtige paleizen hebben laten bouwen en ook adembenemende tuinen hebben laten aanleggen. Het gaat om vorsten uit verschillende periodes en culturen. Hiermee is deze kleine stad op zichzelf een uniek complex geworden. De stad Granada zelf heeft daarbij veel moois te bieden voor haar bezoekers. Enkele van de bezienswaardigheden zijn Arabische badhuizen, de oude Arabische wijk Albaicín, Hospital Real, Corral del Carbón en nog vele meer. Naast tal van bezienswaardigheden zijn er ook veel musea in de stad.

Meer informatie: Granada voor beginners

Granada

Pamplona

In het noorden van Spanje in de Spaanse regio Navarra ligt de Baskische stad Pamplona. De stad telt ongeveer tweehonderdduizend inwoners. De stad is door de Romeinen gesticht en was tot in de middeleeuwen de hoofdstad van een groot rijk dat zich uitstrekte tot in het huidige Frankrijk. In de zestiende eeuw werd Pamplona ingelijfd bij Spanje.

De stad heeft een aantal interessante trekpleisters. Zo zijn er de Gotische kathedraal La Catedral Basílica de Santa María la Real, het Palacio de Navarra, Iglesia de San Saturnino, het stadhuis in Barokke stijl, Museo de Navarra, de citadel uit de zestiende eeuw, de oude stadsmuren en het Redin-Bastion vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de historische binnenstad.
Naast deze mooie bezienswaardigheden is de stad vooral gekend om haar jaarlijkse stierenrennen. Dan worden er tijdens de San Fermínfeesten stieren worden losgelaten in de straten van Pamplona. Deze feesten zijn jaarlijks tussen zes en veertien juli.

Bilbao

In het noorden van Spanje aan de Golf van Biskaje ligt de Baskische stad Bilbao. De stad telt ongeveer 350.000 inwoners en wordt beschouwd als het economische en industriële centrum van het Baskenland. De stad is nog vrij jong voor Spaanse begrippen en werd gesticht in jaar 1300. Door haar gunstige ligging groeide de stad al gauw uit tot een belangrijke grote plaats in de regio. De belangrijkste bezienswaardigheid is het Museo Guggenheim de Bilbao. Dit is een museum voor hedendaagse kunst dat is ondergebracht in een prachtig stukje hedendaagse architectuur ontworpen door de Canadese architect Frank Gehry.

Daarnaast zijn ook de overdekte markt Mercado de la Ribera, het Plaza Nueva, het Teatro Arriaga, Palacio Chavarri, Casa Monteroen de boogbrug Zubizuri drukbezochte bezienswaardigheden.

Meer Bilbao: Bilbao top 10 en Bilbao voor beginners

Bilbao

Cartagena

De havenstad Cartagena ligt in het zuidoosten van Spanje. De stad in de regio Murcia is één van de belangrijkste havensteden van het land. De stad is gesticht inde derde eeuw voor Christus en vele culturen hebben hier sinds die tijd hun sporen achtergelaten. De oudste bezienswaardigheden dateren uit de oudheid, zoals het theater uit de eerste eeuw voor Christus. De ruïnes van de kathedraal Santa María la Vieja uit de dertiende eeuw worden veel bezocht. Daarnaast is er ook veel Barokke en Neoclassicistische architectuur in de stad aanwezig. Voorbeelden hiervan zijn het voormalige ziekenhuis Campus Muralla del Mar, de verdedigingsmuur Muralla de Carlos III en de Basílica de la Caridad. Meer recente bezienswaardigheden zijn het Palacio de Aguirre, het Gran Hotel, Casa Maestre en het Palacio Consistoriaal de Cartagena. Ook het treinstation is de moeite van het bezichtigen waard. Eén van de eerste elektrisch aangedreven onderzeeërs ‘Peral’ uit 1888 is nog altijd te bezichtigen. Daarnaast zijn ook de stranden en de haven veelbezochte plekken.

Cartagena

Benidorm

Op ongeveer veertig kilometer van Alicante ligt de badplaats Benidorm. Deze plaats aan de Costa Blanca is een geliefde bestemming bij veel vakantiegangers uit Nederland en België. Veel oudere mensen uit deze landen overwinteren in Benidorm. Het is een echte badplaats. In de winter ligt het aantal vaste bewoners op ongeveer 66.000 mensen. In de zomer kan het aantal mensen dat hier tijdelijk woont oplopen tot wel 500.000 mensen. De stad heeft na Barcelona en Madrid de meeste hotelbedden. In het historische centrum zijn de parochiekerk San Jaime uit de achttiende eeuw en het neoklassieke park L’Aigüera de bezienswaardigheden. In het toeristische deel is vooral het uitgaansleven gekend. Er zijn een aantal grote pretparken en het eiland Isla de Benidorm waar veel bezoekers op af komen.

Meer informatie: Benidorm voor beginners

Gijón

In het westelijk centrale deel van het noorden van de kust ligt de stad Gijón. Deze havenstad werd in de Romeinse tijd en de middeleeuwen Gigia genoemd. De oudste bewijzen van bewoning in Gijón gaan terug naar ongeveer 5000 jaar voor Christus. De eerste in de geschriften bekende nederzetting dateert uit de zesde eeuw voor Christus. Door de eeuwen heen hebben ook hier, net als in veel Spaanse steden, een rijkelijk aantal volkeren de daarbij behorende culturen hun invloed gehad op de stad.

Er zijn heel wat bezienswaardigheden die verwijzen naar de lange geschiedenis. Enkele van de populaire bezienswaardigheden zijn Muséu del Pueblu d’Asturies waar je meer leert over het Asturische verleden van de stad. Het spoorwegmuseum Museo del Ferrocarril de Asturias waar meer dan 100 locomotieven uit de geschiedenis van de treinen te bewonderen zijn en het opmerkelijke Museo internacional de la gaita zijn ook echte trekpleisters. Deze laatste is een museum dat is gewijd aan de doedelzak. Hier kun je een grote collectie doedelzakken bewonderen van zowel de Spaanse regio als van over de hele wereld.Las Palmas

Spanje is meer dan alleen het Iberisch Schiereiland. Een aantal eilanden maakt ook deel uit van het Spaanse grondgebied. Zo ook het eiland Gran Canaria waar Las Palmas de hoofdstad van is. De stad heeft bijna 400.000 inwoners. De stad werd in 1478 gesticht.

Bekende bezienswaardigheden in de hoofdstad van de Canarische eilanden zijn de Catedral de Santa Ana, dat de eerste kerk is van de stad, en het prachtig versierde Casa de Colón dat ooit als paleis diende. Ook de prachtige botanische tuin Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo kan rekenen op veel bezoekers. In totaal zijn hier zo’n 500 endemische planten. De tuin oogt erg mooi door het bergachtige terrein afgewisseld met beschaduwde paden. Het landschap is erg mooi. Zo zijn er prachtige palmen en grote Cactussen. Voor het verder vrij kale landschap op het eiland is deze tuin best wel groen te noemen. Ook kun in Las Palmas lekker genieten van de zon op één van de stranden.

Meer informatie: Las Palmas info

Las Palmas

Murcia

De hoofdstad van de gelijknamige regio Murcia ligt in het zuidoosten van Spanje. De stad werd tussen 830 en 840 door de Moren gesticht. De grote groei van de stad kwam na de reqonquista aan het einde van de dertiende eeuw toen de stad als verblijfplaats van Koning Alfons X van Castilië een aantal privileges kreeg die de ontwikkeling van de stad ten goede kwamen. Naast een aantal sporen van de tijd van de Moren hebben vooral de heersers na de reconquista hun stempel op de stad gedrukt. Voorbeelden hiervan zijn de kathedraal Iglesia Catedral de Santa María en Murcia, de brug Puente de los Peligros en Casa Cerdá. Een bekend evenement is het jaarlijkse voorjaarsfestival Entierro de la Sardina en Murcia, dat vertaald kan worden als de begrafenis van de sardine van Murcia. Het hoofdevenement van dit volksfeest is de parade waar op de zaterdag na de heilige week de Sardine wordt verbrand.

Palma de Mallorca

Een van de eilanden die deel uitmaken van Spanje is het eiland Mallorca dat onderdeel van de Balearen is. De hoofdstad van het eiland is Palma de Mallorca. De stad wordt ook wel Palma of Mallorca genoemd. Palma werd in 120 voor Christus gesticht door de Romeinen die de plaats veroverden. In de periode van 1276 tot 1344 was de stad de hoofdstad van het koninkrijk Mallorca.
De belangrijkste bezienswaardigheden van Palma de Mallorca zijn de kathedraal La Seu dat zowel van de binnenzijde als van buitenkant werkelijk prachtig is. De oude binnenstad is een plaatje om te zien. Het heuvelachtige gebied met de mooie oude huizen doet je wanen in vervlogen tijden. De molens van El Jonquet zijn erg mooi en doen bovendien typisch Spaans aan. Het belangrijkste plein in het oude centrum van Palma de Mallorca is Plaça d’Espanya. Naast dat het plein een belangrijke transport hub is zijn er op dit plein ook een aantal mooie bezienswaardigheden te spotten.

Meer informatie: Palma de Mallorca info

Palma de Mallorca

Valladolid

Centraal in Spanje ligt de hoofdstad van de gelijknamige provincie Valladolid. Het is ook de hoofdstad van de autonome regio Castilië en León en stad telt ongeveer 300.000 inwoners. De stad is ontstaan toen de eerste Kelten zich hier permanent vestigden. Zij hebben zich hier echter nooit goed kunnen ontwikkelen omdat de Romeinen vrij snel daarna het gebied veroverden. Ook andere groepen hebben hier jarenlang gezeten. Zo hebben de Moren en de katholieken hier veel sporen liggen.

Vooral de Pasaje de Gutiérrez is een populaire bestemming voor toeristen. Deze overdekte winkelpassage stamt uit 1885. Ook de kathedraal Catedral de Nuestra Señora de la Asunción is de moeite van een bezichtiging waard. Andere bezienswaardigheden zijn Academia de Caballería, Colegio de San Gregorio, Casa Mantilla, het koninklijk paleis van Valladolid, Plaza Mayor en het Teatro Calderón. Naast deze zijn er nog veel meer bezienswaardigheden waaronder een aantal musea waarvan Museo Nacional de San Gregorio één van de belangrijkste is. Dit nationaal museum van de beeldhouwkunst heeft werken van zowel kunstenaars van nationaal als internationaal topniveau.

Cádiz

De havenstad Cádiz ligt in het zuidwesten van Spanje in Andalusië. Vanuit deze havenstad aan de Atlantische Oceaan vertrekken veerdiensten naar de Canarische eilanden en daarnaast is het ook een belangrijk in- en uitvoerhaven en tevens is er veel visserij. Cádiz werd al in 1100 voor Christus gesticht door Feniciërs. Door de eeuwen heen hebben veel culturen hier de dienst uitgemaakt waardoor het een rijke geschiedenis heeft. Zeker in de zeventiende eeuw waren hier ook veel Vlamingen die hier residentie hadden vanwege de handel met steden als Antwerpen, Brugge en Gent. Belangrijke bezienswaardigheden hier zijn de haven, de nieuwe kathedraal, de verdedigingswerken, het Gran Teatro en het Romeins theater. Ook het archeologisch beeldend museum is zeer de moeite van een bezoek waard.

Santa Cruz de Tenerife

De stad Santa Cruz de Tenerife is samen met Las Palmas de Gran Canaria de gedeelde hoofdstad van de autonome gemeenschap van de Canarische eilanden. De stad telt ruim 200.000 inwoners en de geschiedenis van de stad gaat terug tot 2000 voor Christus toen op de huidige locatie al nederzettingen waren. De stad Santa Cruz zoals we die nu kennen werd echter pas in 1493 gesticht.
Naast prachtige stranden met alle faciliteiten die je mag verwachten heeft de stad ook nog een aantal bezienswaardigheden. Enkele hiervan zijn het Plaza de España, dat sinds 2008 een mooi modern karakter heeft gekregen. Aan het plein zijn een aantal winkelstraten en winkelcomplexen gevestigd. Ook is er veel horeca waardoor het een gezellige bruisende hart van de stad is geworden. Andere bezienswaardigheden zijn het operagebouw Auditorio de Tenerife, Castillo de San Cristóbal, Iglesia de La Concepción en met museum voor schone kunsten genaamd Museo Municipal de Bellas Artes.

Meer info: Santa Cruz de Tenerife info

Santa Cruz de Tenerife