Reizen naar Spanje

Spanje ligt in het zuidwesten van Europa en is met alle mogelijke vormen van transport te bereiken. De meeste mensen gaan met het vliegtuig of met de auto naar Spanje. Uiteraard kun je ook met de motor, camper of trein naar Spanje reizen. Met een zeewaardige boot kun je naar Spanje varen. Veerdiensten vanuit Nederland naar Spanje zijn er niet. De afstand tussen Nederland en Spanje hangt heel erg af van je vertrek en aankomstpunt. De kortste route over de weg bedraagt ongeveer 1200 kilometer (vanuit Maastricht naar de Frans-Spaanse grens) en de grootste afstand is ruim 2500 kilometer (vanuit het noordoostelijke puntje van Groningen tot aan de verste plek in Andalusië).
Vliegen of rijden?

Er is geen gouden regel over wanneer het beter is om naar Spanje te rijden of te vliegen. De afweging is voor iedereen persoonlijk en zal vooral afhankelijk zijn van persoonlijke voorkeuren en wensen. Wil je veel bagage meenemen, blijf je langere tijd in Spanje (waardoor een auto huren duurder wordt), ga je kamperen in Spanje of zijn de vliegtickets duur voor jouw reisperiode dan is de auto al snel het betere alternatief. Kun je er echter niet omheen om tijdens de drukste weekeinden in de zomervakantie door Frankrijk naar Spanje te reizen dan zou je je serieus af moeten vragen of het nog wel zo leuk, handig en rendabel is om met de auto te reizen.

Wat je veel ziet is dat mensen die naar de Costa Brava op vakantie gaan veelal met de auto reizen, zeker in de zomervakantie. Hoe zuidelijker je gaat, des te kleiner wordt het aantal toeristen dat met de auto reist. Tot aan de Costa Blanca zie je vaak nog wel redelijk wat Nederlandse kentekens, maar daarna neemt het aantal Nederlandse auto’s snel af. Wat je dan nog op de Spaanse snelwegen ziet rijden zijn vaak Nederlanders van Marokkaanse afkomst die met de auto naar Marokko op vakantie gaan.

Sommige mensen vinden het gewoon heel leuk om met de auto op vakantie te gaan. Die maken van de heenreis en zelfs van de terugreis al een vakantie op zich. Frankrijk telt natuurlijk heel veel leuke steden, dorpen en streken die de moeite waard zijn om ontdekt te worden. Doe er lekker een dag of 3, 4 of nog langer over om in Spanje te komen en je bent al helemaal in de vakantiesfeer op het moment dat je aankomt. Wie probeert zo snel mogelijk vanuit Nederland naar Spanje te reizen die moet zich afvragen of dat wel de beste manier is. Je merkt dat de routes van en naar het zuiden tijdens het seizoen steeds drukker worden. De stress en vermoeidheid worden dan je grootste valkuilen. Dat geldt helemaal als je ergens in de nacht vertrokken bent waardoor je niet uitgerust genoeg op reis vertrekt. Menig Nederlander is zo op weg naar Spanje al gestrand: door een ongeluk omdat er teveel doorgereden wordt terwijl het eigenlijk niet kan. We kunnen daarom niet genoeg benadrukken dat één of twee overnachtingen onderweg veel beter is dan in één ruk naar of van Spanje te rijden, zelfs als chauffeurs elkaar afwisselen.

met de auto naar Spanje

Naar de Balearen reizen

Mocht je naar de Balearen (Mallorca, Ibiza, Menorca of Formentara) willen reizen dan doe je dat meestal met het vliegtuigen. De reis met de auto naar de Balearen is vaak te lang en niet zelden ook te duur door tol, veerdiensten en overnachtingen onderweg. Als je naar Formentera wilt reizen dan moet je overigens wel een veerdienst inplannen. Formentera heeft immers geen internationaal vliegveld. Je moet daarom eerst naar Ibiza vliegen om vervolgens met de veerboot naar Formentera te reizen. Je kunt ook naar Valencia vliegen en vanuit Valencia de veerboot naar Formentera nemen. Mallorca en Ibiza zijn per veerboot bereikbaar vanuit Denia, Valencia en Barcelona. Menorca is alleen vanuit Valencia of Barcelona met de veerboot te bereiken.

De gemiddelde vliegduur naar de Balearen bedraagt om en nabij de twee uur vanuit Nederlandse en Belgisch luchthavens. Heb je een tussenlanding of overstap dan komt er extra tijd bij.Naar de Canarische Eilanden reizen

Als je naar de Canarische Eilanden wilt reizen dan doe je dat vrijwel altijd met het vliegtuig. Naar de Canarische Eilanden heb je vrijwel geen andere optie (op een lange boottocht vanuit Zuid-Spanje na) dan vliegen. Gelukkig zijn er zowel vanuit Nederland, België als vanuit de luchthavens net over de grens in Duitsland het hele jaar door voldoende vluchten te boeken. De gemiddelde vliegtijd richting eilanden zoals Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura en La Palma ligt tussen de 4,5 en 5 uur. Ook hier geldt dat een tussenlanding of een overstap de reistijd langer zal maken.

Naar de Canarische Eilanden reizen

Naar het Spaanse vasteland vliegen

Mede dankzij de vele prijsvechters die actief zijn op vluchten naar Spanje is er een enorme keuze aan vluchten richting het Spaanse vasteland en de eilanden. Je merkt ook dat de zogenaamde ‘premium’ luchtvaartmaatschappijen zoals KLM ook steeds meer vluchten richting Spanje aanbieden. Zo is KLM in 2014 begonnen met vluchten naar Bilbao en zijn ze niet veel later begonnen om net als dochtermaatschappij Transavia ook vluchten naar Ibiza en Valencia aan te bieden. De rek is er nog steeds niet uit en voor de consument betekent dit dat er een enorm aanbod is van al dan niet rechtstreekse vluchten.

Transavia heeft gemiddeld zo’n vijftien populaire vakantiebestemmingen in Spanje binnen hun schema’s staan. Sommige luchthavens worden alleen maar tijdens het zomerseizoen aangevlogen, maar redelijk wat bestemmingen worden het hele jaar door aangeboden zoals Sevilla, Barcelona, Alicante en de Canarische Eilanden.

Prijsvechter Ryanair vliegt vanuit Eindhoven vooral naar de populaire vakantiebestemmingen. Let op dat er in sommige gevallen naar een luchthaven gevlogen wordt die wat verder weg van de stad ligt. Zo vlieg Ryanair niet op het vliegveld van Barcelona zelf maar op Reus, wat zij dan weer Reus Barcelona noemen. Als je vanuit Brussel-Charleroi vliegt dan biedt Ryanair een paar steden aan die niet tot de geijkte bestemmingen behoren. Dit zijn onder andere Santander en Zaragoza.

De Spaanse prijsvechter Vueling doet het ook goed op de vliegroutes van en naar Spanje. Niet alle vluchten zijn rechtstreeks, maar de prijs maakt het vaak toch interessant om met Vueling te vliegen. Vanuit Amsterdam kun je naar een redelijk aantal Spaanse luchthavens vliegen zonder overstap. Vanuit Rotterdam heb je wat vaker een overstap in Spanje nodig.

De vluchtduur vanuit Nederland naar bestemmingen op het Spaanse vasteland is ongeveer 1,5 tot 2,5 uur.

vliegtuigen

Vroeg boeken voor de schoolvakanties

Hoewel de concurrentie vrij groot is, zie je dat er door de marktwerking tijdens de schoolvakanties wel ineens hogere prijzen betaalt moeten worden voor de vliegtickets. De enige manier om dat een beetje binnen de perken te houden is door vroeg te boeken. Dat geldt vooral voor de tickets tijdens de zomervakantie. Vooral op zaterdagen en zondagen zie je dat de stoelen er al vrij vroeg uitvliegen waardoor de ticketprijzen oplopen. Vlak voor vertrek betaal je soms wel het dubbele tot een veelvoud van het tarief dat gold toen de eerste stoelen voor die vlucht geboekt konden worden. Erg populair zijn traditioneel de vluchten naar Barcelona, Valencia, Alicante, Malaga, Ibiza en Palma de Mallorca.Met de auto naar Spanje rijden

Op het moment dat het toerisme in Spanje nog een beetje in de kinderschoenen stond, was de automobiel een geliefd vervoermiddel om met of zonder gezin naar het Iberisch schiereiland te reizen. Dat was vroeger een stukje avontuurlijker dan tegenwoordig. Auto’s waren veel minder comfortabel (geen airconditioning, geen stuurbekrachtiging en ga zo maar door) en navigeren moest je met een ouderwetse wegenkaart. Navigatieapparatuur bestond nog niet. Met de man meestal achter het stuur en de vrouw met de neus in de kaart heeft dit tot menig ruzie geleid. Sterker nog: het zou ons niets verbazen als dit menig huwelijk de kop heeft gekost. En toch ging je met een zwaar bepakte auto lekker richting de Spaanse zon terwijl het cassettebandje Julio Iglesias afspeelde. Vliegen was immers voor de rijken onder ons.

Tegenwoordig zijn de wegen veel drukker en is vliegen naar Spanje relatief een stuk voordeliger geworden. Wie een eerlijke rekensom maakt en de werkelijke kosten van de totale reis bij elkaar optelt die zal steeds vaker moeten concluderen dat vliegen, mits op tijd geboekt, vaak voordeliger is. En toch zie je nog steeds volop Nederlanders met de auto naar Spanje reizen, al dan niet met een (vouw)caravan achter de auto. Dat heeft meerdere redenen. Zo denken sommige mensen dat het goedkoper is om met de auto naar Spanje te reizen. Dat is regelmatig ook zo. Dat je langer onderweg bent en dus extra vakantiedagen nodig hebt wordt dan niet meegerekend.
Wat vaak de doorslaggevende redenen zijn om toch met de auto koers te zetten richting de vakantiebestemming in Spanje zijn de charme van zo’n reis of omdat men graag de eigen auto ter plaatse bij de hand heeft. Dat sommige Nederlanders, vooral richting de noordelijke regionen zoals de Costa Brava, hun halve huishouden mee willen sjouwen kan ook een reden zijn.

Met de auto naar Spanje rijden betekent minstens 1200 tot soms wel meer dan 2500 autokilometers (enkele reis). Het hangt daarbij natuurlijk helemaal af van je vertrekpunt in Nederland en je bestemming in Spanje. Van Groningen richting het meest zuidelijke puntje van de Costa del Sol betekent inderdaad zo’n 2,5 duizend kilometer in de auto zitten. Als je van Maastricht naar de Costa Brava rijdt dan ben je in de regel tussen de 1200 en 1300 kilometer onderweg. Bij normale verkeersomstandigheden ben je met de auto minstens 14 uur tot soms wel 30 uur onderweg. Tijdens de drukkere dagen kan de reistijd flink oplopen. Zeker omdat het aantal pauzes daardoor ook toeneemt.

auto

Auto huren in Spanje

Een goed alternatief voor met de auto naar Spanje reizen is vliegen en ter plaatse een auto huren. Zeker als je zowel je vliegtickets als je huurauto op tijd regelt dan kan dat voordeliger en vooral ook sneller zijn dan met de eigen auto naar Spanje rijden.

Een andere site die wij geregeld gebruiken om in Spanje een auto te huren, is Easyterra.nl. Deze Nederlandse site werkt samen met tal van lokale autoverhuurders en laten je op gemakkelijke wijze zien wat er allemaal beschikbaar is als huurauto. Je kunt kiezen uit verschillende autohuurders, huurauto’s en uiteenlopende pakketten. Wil je een goedkope huurauto, dan kun je kiezen voor een overeenkomst met eigen risico. Betaal je wat meer voor een Worry-Free huurauto, dan heb je een aantal zekerheden. Dit label geeft aan dat de huurauto voldoet aan de volgende eisen: Ongelimiteerde kilometers, zonder eigen risico (of dekking eigen risico), een gunstig brandstofbeleid en een verhuurbedrijf met goede klantervaringen. Met een auto die aan deze vier eisen voldoet, wordt de selectie een stuk eenvoudiger.

Bekijk huurauto’s in Spanje via Easyterra.nl

Uit eigen ervaring durven wij ook Sunny Cars aan te bevelen om je huurauto te regelen. Sunny Cars heeft al jarenlang een ijzersterke reputatie als het aankomt op het verhuren van auto’s. Niet voor niets dat reisbureau’s en touroperators in Nederland op grote schaal samenwerken met Sunny Cars.

Bij Sunny Cars huur je een all-inclusive auto. Dat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over wat er wel en niet verzekerd is of over een eigen risico. De auto is via Sunny Cars altijd volledig all-risk verzekerd en tenzij er sprake is van grove nalatigheid heb je geen eigen risico. Het bedrijf is kieskeurig wat betreft de samenwerkingen met de lokale autoverhuurders. Malafide autoverhuurders met dubieuze praktijken zou je op deze manier moeten ontwijken.

Bekijk huurauto’s in Spanje via Sunny Cars

Met de trein naar Spanje reizen

Een andere optie om naar Spanje te reizen is per trein. Dankzij de goede verbindingen via Brussel en Frankrijk met de verschillende hogesnelheidstreinen kun je vrij gemakkelijk per trein naar verschillende bestemmingen binnen Spanje reizen. Prijstechnisch kan de trein goed concurreren met het vliegtuig of de auto, zeker als je met maximaal twee personen reist. Als je met het hele gezin op reis gaat dan wordt het lastiger om op basis van reissom te concurreren met de auto. Wel is reizen per trein comfortabeler, zeker voor de bestuurder(s). Tijdens de drukkere dagen is de trein vaak sneller dan de auto.

Je kunt je treinreizen naar Spanje uitzoeken en boeken via NS International.

Met de trein naar Spanje reizen