Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Spanje op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Uitgebreide reisinformatie over Spanje vind je terug op de vele Spanje sites die je op het internet vindt. Een goede reisgids over Spanje of één van de vakantiebestemmingen in Spanje kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.




Alarmnummer

Het algemene noodnummer in Spanje is net als bij ons 112. Net zoals in Nederland zorgt de operator, die zowel Spaans als Engels spreekt, ervoor dat de juiste hulpdiensten gewaarschuwd zullen worden (politie, ambulance en/of brandweer). Het nummer is gratis te bereiken vanaf de vaste lijn en de mobiele telefoon.

Douane

Binnen de Europese Unie geldt vrij verkeer van goederen, waardoor er amper beperkingen bestaan voor het meenemen van goederen naar Spanje of het mee terug nemen van in Spanje gekochte goederen. Let op: meer dan 800 sigaretten meenemen is niet altijd toegestaan. Zo zul je aannemelijk moeten kunnen maken dat de sigaretten voor jezelf zijn en ben je soms afhankelijkheid van de vriendelijkheid van de beambte.

Als je vanaf de Canarische Eilanden of de exclaves Melilla of Ceuta naar Nederland (of elders in de Europese Unie) reist dan gelden dezelfde beperkingen als wanneer je vanuit een niet-EU land naar Nederland (of elders in de EU) reist. Dat geldt ook als je vanuit Andorra of Gibraltar naar Spanje reist. Vanwege de lage prijzen voor accijnsgoederen zoals sigaretten en sterke drank is het vrij populair om dit soort producten in Gibraltar of Andorra te kopen. De douane controleert hier vrij streng op en is er niet vies van om bij overtreding naast inbeslagname soms flinke boetes op te leggen.

Houd er rekening mee dat het meenemen van drugs of wapens niet mag. In Spanje kun je soms nepwapens kopen die amper van echt te onderscheiden zijn. Deze worden in Nederland als echte wapens beschouwd en zijn dus net zo strafbaar. Het is daarom verstandig om dit soort ‘speelgoed’ niet aan te schaffen.

Elektriciteit

Als je naar Spanje reist heb je zelden een reisstekker of adapter nodig. De stekkers van ‘Nederlandse’ apparaten passen als het goed is zonder enige problemen in de stopcontacten in Spanje. Het voltage is gelijk aan dat van Nederland.

Excursies en tickets regelen

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Spanje bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Spanje.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Spanje
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Spanje via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Spanje via Tiqets

Feestdagen

In Spanje worden verschillende feesten en feestdagen gevierd. De kalender met feestdagen verschild wel per regio. Zo zijn er vaak lokale feesten, processies en andere festiviteiten die invloed hebben op het dagelijks leven. Kijk daarom goed welke speciale feesten er nog zijn voor de stad, de regio of het eiland waar jij je vakantie gaat vieren. Winkels, musea en bezienswaardigheden zijn meestal gesloten tijdens feestdagen.

Nationale feestdagen:
1 januari – Nieuwjaar
6 januari – Driekoningen
1 mei – Dag van de Arbeid
15 augustus – Maria Hemelvaart
12 oktober – Nationale feestdag vanwege de ontdekking van Amerika
1 november – Allerheiligen
6 december – Dag van de Grondwet
8 december – De onbevlekte ontvangenis van Maria
25 december – Kerstmis

In maart of april worden Witte Donderdag, Goede Vrijdag (Semana Santa) en Pasen (twee dagen) gevierd. In april wordt het Feria de Abril gevierd.

Feestdagen

Fooien

De lonen liggen in Spanje niet op het niveau van wat we in Nederland en België gewend zijn. De mensen die in het toerisme en de horeca werkzaam zijn die zijn dan ook voor een redelijk deel afhankelijk van de fooien die gegeven worden. Het geven van een fooi is niet verplicht, maar eigenlijk gaat men er bijna wel vanuit dat er een fooi gegeven wordt. Hanteer in bars en restaurants een fooi van 5 tot 10 procent. Die betaal je door geld na het afrekenen te laten liggen.

Taxichauffeurs en een kapper/kapster betaal je een fooi van maximaal zo’n tien procent. Heb je aan een excursie deelgenomen? Geef de gids of reisbegeleider na afloop een paar euro fooi.
Voor kamermeisjes is een fooi van 1 of 2 euro per dag gebruikelijk. Leg deze ’s morgens voor het verlaten van de kamer duidelijk zichtbaar op het hoofdkussen.

Wil je meer weten? Onze redacteur Patrick heeft een goed artikel geschreven omtrent het geven van fooien op vakantie.



Geld

De tijd van de Spaanse peseta is al jarenlang voorbij. Op hetzelfde moment als Nederland en België (op 1 januari 2002) heeft men in Spanje de euro ingevoerd. De euro is sindsdien het enige wettige betaalmiddel, hoewel men er in toeristenplaatsen waar veel Engelsen komen niet vies van is om Engelse ponden aan te nemen in sommige winkels.

Geld uit de geldautomaat halen kan op veel plekken in Spanje. Over het algemeen vind je in de meeste steden en dorpen voldoende geldautomaten. Met je Nederlandse bankpas kun je zonder extra kosten geld opnemen. Ook kun je bij de Spaanse betaalautomaten die het Maestro-logo hebben betalen met je bankpas. Creditcards worden op veel plekken, doch niet overal geaccepteerd. Als je het niet zeker weet dan kun je het natuurlijk altijd vragen.

Internet / Wi-Fi

Als je naar Spanje reist hoef je niet offline te zijn. Op redelijk veel plekken kun je gratis gebruik maken van internet via Wi-Fi. De meeste hotels, restaurants en bars bieden aan hun gasten gratis Wi-Fi aan. Omdat de netwerken meestal wel beveiligd zijn moet je vaak even het wachtwoord vragen om gebruik van het gastnetwerk te maken. Ook zijn er een toenemend aantal steden die aan bezoekers gratis wifi aanbieden via zogenaamde hotspots.

Als je geen gratis wifi binnen bereik hebt dan kun je natuurlijk met je smartphone online gaan via het mobiele netwerk. Sinds het afschaffen van de roamingkosten binnen de Europese Unie kun je met je Nederlandse data-bundel online gaan in Spanje.

Wi-Fi

Kleding

Als je op vakantie naar Spanje gaat dan zul je vrijwel alleen maar vrijetijdskleding meenemen. Hoe warmer het gaat worden, des te zomerser de ingepakte kleding vaak is. Wij zouden aanraden om ook wat meer bedekkende kleding mee te nemen en in veel gevallen ook iets van een jasje of vest voor het geval dat het wat afkoelt.

Niet alleen vanuit praktisch oogpunt is het goed om wat kleding mee te nemen dat wat meer bedekt. Op het moment dat je een kerk of ander religieus gebouw betreed dan wordt eigenlijk van je verwacht dat je enigszins ‘gekleed’ bent. Dat betekent voor de heren in ieder geval de schouders bedekt en bij voorkeur ook de knieën, hoewel men in toeristische gebieden wel gewend is aan de korte broeken van toeristen. Voor dames geldt eigenlijk hetzelfde: geen blote schouders, geen nadrukkelijk aanwezig decolleté, geen blote buiken en geen te korte kleding.

Kraanwater

Het leidingwater in Spanje is verschillend van kwaliteit. Vroeger leverde water uit de kraan drinken je een grote kans op diarree op. De kwaliteit van het kraanwater is sinds het einde van de vorige eeuw aanzienlijk vooruit gegaan. Er zijn vrijwel geen plekken meer in Spanje waar het leidingwater je directe klachten op zal leveren. Wel zijn er duidelijk smaakverschillen per regio en bestaan er twijfels over de klachten op langer termijn door het water dat in sommige regio’s uit de kranen stroomt. Wie zekerheid wil hebben die kan het beste mineraalwater uit flessen drinken. Die is over het algemeen ook veel neutraler van smaak.

Kraanwater

Prijsniveau

Als je naar de prijzen in Nederland kijkt dan zijn veel dingen in Spanje goedkoper. Dat komt mede door het lagere welvaartsniveau en de lagere accijnzen op producten zoals brandstof. Dat Spanje gemiddeld genomen gunstigere prijzen kent, betekent nog niet dat je overal goedkoop uit bent. In toeristenplaatsen kunnen de prijzen van eten, drinken en accommodatie flink oplopen ten opzichte van minder toeristische gebieden.



Reisdocumenten

Spanje hoort tot het Schengen-gebied waardoor je bij normale omstandigheden geen grenscontroles hebt waarbij je je paspoort of identiteitskaart moet kunnen laten zien. Om naar Spanje te vliegen zul je jezelf vaak moeten kunnen legitimeren door middel van een geldige Europese identiteitskaart of een geldig paspoort. Dat is dan geen grenscontrole, maar een check door de luchtvaartmaatschappij (of de luchthaven) om te controleren of degene die vliegt ook degene is die op de boardingpass staat.

Spanje kent een identificatieplicht. Wie naar Spanje reist die moet er rekening mee houden dat je indien de situatie daarom vraagt je jezelf moet kunnen legitimeren. Dat kan door middel van een geldig paspoort of door middel van een geldige Europese Identiteitskaart.

Taal

In Spanje worden verschillende talen gesproken, waarvan er vijf gelden als officiële talen van Spanje. Als hoofdtaal van Spanje wordt het Castiliaans gezien. Dit is wat wij Spaans noemen. In Spanje wordt het Spaans vaak español genoemd, maar niet zelden hanteert men de benaming castellano.

Daarnaast zijn er vier officiële regionale talen in Spanje: het Catalaans, het Baskisch, het Galicisch en het Aranees. Me deze laatste taal zul je als bezoeker aan Spanje niet zo snel te maken krijgen. Het Aranees wordt slechts door een paar duizend mensen gesproken die in de Val d’Aran wonen. Met het Baskisch krijg je al snel te maken als je in Baskenland op vakantie bent. Een redelijk groot deel van de toeristen zal zeker het Catalaans (of het vrijwel identieke) Valenciaans tegenkomen. Dit wordt gesproken en geschreven in Catalonië (o.a. Barcelona en de Costa Brava), in de provincie Valencia (o.a. in de stad Valencia en aan de Costa Blanca) en op de Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera). Men doet er overigens niet moeilijk over als je op dat soort plekken als toeriste gewoon Spaans spreekt. Met Engels en in wat mindere mate Duits kun je je op veel toeristische plekken ook prima redden.

Taal

Tijdzones & tijdsverschil

Spanje ligt in twee verschillende tijdzones. Het vasteland en de Balearen (o.a. Mallorca, Ibiza, Menorca, Formentera) liggen in dezelfde tijdzone als Nederland en België. Dat is UTC +1 oftewel de Midden-Europese Tijd (MET). Er is geen tijdsverschil tussen het vasteland van Spanje en de Balearen met Nederland en België.
De Canarische Eilanden en de exclaves Melilla en Ceuta liggen in de tijdzone UTC oftewel West-Europese Tijd (WET). Hier is het 1 uur vroeger dan in Nederland en België.

Omdat Spanje dezelfde periodes als Nederland hanteert voor zomertijd en wintertijd is er gedurende het jaar geen variatie in het tijdsverschil.

Veiligheid

Spanje is een redelijk veilig land. Helaas kun je ook hier tijdens je vakantie te maken krijgen met diefstal, soms in combinatie met geweld. De meest voorkomende vormen van criminaliteit die toeristen treft is zakkenrollerij en het wegjatten van spullen als je ze even uit het zicht kwijt bent. Denk aan spullen die je onbeheerd aan het strand achterlaat, inbraken in vakantiewoningen of hotelkamers of even een ruitje intikken van de (huur)auto. In grote steden en op drukke toeristische plekken zijn zakkenrollers soms op grote schaal actief. Vooral de binnenstad van Barcelona heeft wat dat betreft een beroerde reputatie.

Spanje is soms het doelwit van terroristische aanslagen. Vroeger was het binnenlandse terreur zoals bomaanslagen door de voormalige Baskische afscheidingsbeweging ETA. Tegenwoordig komt de terreurdreiging uit islamitische hoek. In maart 2014 was het raak in Madrid toen bomexplosies vier forensentreinen opbliezen. In augustus 2017 was Catalonië aan de beurt. Toen vonden er aanslagen plaats in Cambrils en op de beroemde Ramblas in Barcelona. De kans op nieuwe aanslagen in Spanje is niet groot, maar wel aanwezig. Datzelfde geldt overigens ook voor Nederland en andere West-Europese landen.

Veiligheid