Bezienswaardigheden in Spanje

Als je het gaat hebben over de bezienswaardigheden, attracties, monumenten en andere hotspots van Spanje dan kun je hele boeken en websites volschrijven. Als je alleen al kijkt naar een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden in Madrid, de vele steden en dorpen die je alleen al langs de Spaanse costa’s aantreft of de hotspots die je in Barcelona kunt bewonderen, dan begrijp je dat het overzicht van Spaanse bezienswaardigheden die we hieronder gepubliceerd hebben slechts een kleine greep is uit alles wat dit prachtige land te bieden heeft. Op onze pagina met Spanje links zie je verwijzingen naar andere sites waarbij je per stad, streek of eiland kunt zien wat er te zien en te doen is.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Spanje bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Spanje.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Spanje
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Spanje via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Spanje via Tiqets

Sagrada Familia

De naam Gaudí kom je op meerdere plaatsen van Barcelona tegen. Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família is één van zijn laatste projecten. Omstreeks 1882 werd er begonnen aan de bouw van deze kathedraal die zijn weerga niet kent. En nog altijd wordt er gebouwd, want het is zeker nog niet klaar. Sterker nog, de delen die wel klaar waren moeten inmiddels weer gerestaureerd worden. Het eerste ontwerp voor een kerk werd gemaakt door Francisco de Paula del Villar. Na wat onenigheid werd deze architect al na een jaar ontslagen en kreeg de destijds dertig jarige Gaudí de eer toebedeeld om het over te nemen. Al snel kreeg het ontwerp een andere invulling, zoals we dat tegenwoordig kunnen bewonderen. Al zijn soms extravagante doch succesvolle ideeën kon hij in dit ontwerp realiseren. Zijn werk voor Sagrada Familia was inmiddels zijn leven geworden. Op drie-en-zeventig jarige leeftijd werd hij helaas geschept door een tram en kwam hij in Barcelona te overlijden. Antoni Plàcid Guillem Gaudí i Cornet ligt nu begraven in de crypte van Sagrada Familia.

Ondanks dat de bouw van de Sagrada Familia nog lang niet klaar is, staat er steevast een lange rij mensen te wachten om het van dichtbij te kunnen bewonderen. Met de aanschaf van een online ticket kun je de wachttijd aanzienlijk verkorten omdat je de wachtrijen kunt vermijden.

Meer info over Sagrada Familia

Sagrada Familia

El Escorial

Monasterio y Sitio de El Escorial en Madrid is een enorm paleis op ongeveer 45 kilometer ten noordwesten van Madrid. Tegenwoordig doet het paleis dienst als abdijcomplex. Filips II van Spanje gaf na de overwinning op de Fransen tijdens de slag bij Saint-Quentin, de opdracht voor een meesterlijk paleis, El Escorial. De binnenplaats van El Escorial is gevuld met een kerk en een klooster. Rondom bevinden zich de privé vertrekken, de bibliotheek en andere functionele ruimtes. Tegenwoordig zijn veel van deze ruimtes ingericht als museum. Hierin tref je veel kunstwerken, schilderingen over verschillende veldslagen, historisch meubilair en andere herinneringen uit de geschiedenis. De koninklijke familie is tegenwoordig vervangen door monniken van de Orde van Sint-Augustine. El Escorial is inmiddels zeer terecht onderdeel van Unesco’s werelderfgoederen.

El Escorial

Koninklijk Paleis van Madrid

Het werkpaleis ‘Palacio Real de Madrid’ van de koning van Spanje staat in het centrum van Madrid. Met zo’n vier-en-dertig-honderd kamers mag het koninklijke paleis van Madrid zich tot één van de grootste paleizen van Europa noemen. In de eerste helft van de achttiende eeuw werd er een begin gemaakt aan de bouw van dit nieuw in barokke stijl opgetrokken koninklijk paleis. De opdracht hiervoor was afkomstig van Karel V. De voorzijde van het paleis is met hekken afgeschermd. Recht tegenover het koninklijk paleis bevindt zich de kathedraal van Santa María la Real de la Almudena, ook wel bekend als de Almudena Cathedral. De kathedraal heeft gotische stijlen maar ook barokke elementen in het uiterlijk.

Koninklijk Paleis van Madrid

Cuevas del Drach

De Cuevas del Drach zijn één van de mooiste en drukst bezochte bezienswaardigheden op het eiland Mallorca. De schitterende druipsteengrotten zijn vele duizenden jaren gelden gevormd door de Middellandse Zee. De getijden zorgde ervoor dat het zoute water van de Middellandse Zee dat de kalksteen in de grotten steeds verder oploste waardoor de grotten steeds groter werden. Nog steeds is er een kleine variatie merkbaar tijdens eb en vloed.

Vroeger werden de grotten door de inwoners van Mallorca gebruikt als schuilplaats. Vandaag de dag zijn er hoofdzakelijk toeristen in de grotten te vinden. Een bezoek aan de grotten begint met een stevige afdaling via een ijzeren trap. Eenmaal diep genoeg onder de grond maak je een wandeling van ongeveer een kilometer langs verschillende gangen en zalen met stalactieten, stalagmieten en gordijnen. Een bezoek aan de grot wordt afgesloten met een klassiek-concert in de grootste zaal van de grot. Een bootje met muzikanten komt het ondergrondse meer opgevaren. Tijdens het concert kun je goed de akoestiek van de grot horen.

In de zomermaanden kan het er behoorlijk druk zijn en doe je er goed aan om je kaartje van te voren te reserveren.

Meer info over Cuevas del Drach

Cuevas del Drach

De vele stranden

Menig vakantieganger heeft in zijn leven wel één of meerdere stranden van Spanje bezocht. Met name de kustgebieden van de Costa BravaCosta Blanca en Costa del Sol zijn enorm populair tijdens de zomermaanden. En dan hebben we het nog niet eens over de Spaanse eilanden Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, La Gomera en Ibiza gehad. Ook deze populaire eilanden zijn namelijk voorzien van de mooiste stranden en gezellige baaitjes. Een dagje strand is voor de één de meest ultieme manier om een dagje te relaxen en voor anderen zijn het juist de watersporten die zo aantrekkelijk zijn. Spanje is vaak goed in beide. De meeste stranden zijn voorzien van ligbedden, op redelijke afstand een hapje en een drankje en vaak worden er allerlei activiteiten als parasailing, banana boats of een potje beach volleybal aangeboden. Onder de beste stranden van Spanje bevinden zich namen als Platja de Ses Salines in Ibiza, Playa el Palmar in Vejer de la Frontera in Costa de la Luz, La Mata in Costa Blanca, Playa Sant Pere Pescador Costa Brava, La Cala de Maro in Costa del Sol, Corralejo in Fuertaventura, Playa del Parque Natural de Cabo de Gata in Costa Almería en het zwarte strand van Lanzarote, El Golfo.

De vele stranden van Spanje

Mezquita

In de Spaanse stad Córdoba bevindt zich de indrukwekkende kathedraal Mezquita. Een verbinding naar de Moren die het Spaanse rijk veroverden wordt hiermee duidelijk gelegd. Mezquita betekent namelijk niets meer dan moskee. De Mezquita van Córdoba werd al in de achtste eeuw gebouwd. En omstreeks de zestiende eeuw werd er door Karel V toestemming gegeven tot het ombouwen naar een kathedraal. Tegenwoordig zijn de verschillende bouwstijlen duidelijk te onderscheiden, zeker ook de oorspronkelijke islamitische architectuur. Zo is er op de binnenplaats nog te zien waar het wasritueel zich afspeelde alvorens men het gebed begon in de moskee. Middels een rondleiding kun je alles te weten komen over de lange geschiedenis van dit gebedshuis van Córdoba.

Meer info over de Mezquita

Mezquita

Camp Nou

Spanje en voetbal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze tak van sport is in ieder geval geïntegreerd binnen de Spaanse cultuur. Camp Nou is voor veel Spanjaarden en zeker voor de Catalanen een ware tempel. Het thuisstadion van FC Barcelona trekt meer dan eens negentigduizend bezoekers die naar een wedstrijd komen kijken. Rondom het stadion is het dan een drukte van belang en de donker rood met blauw gekleurde attributen voeren de boventoon. Camp Nou is naast een groot voetbalstadion ook een beleving. Er is bijvoorbeeld een speciale rondleiding te volgen, waarbij je verschillende ruimtes mag bezoeken die normaal niet toegankelijk zijn. Ook heeft Camp Nou een eigen museum waar de winst duidelijk tentoon wordt gesteld. Om teleurstelling te voorkomen is het raadzaam om voor de Camp Nou Experience vooraf je kaartje te reserveren.

Meer info over Camp Nou

Camp Nou

Nationaal Park Timanfaya

Het Spaanse eiland Lanzarote is in meerdere opzichten bijzonder te noemen. Het vulkanische landschap is bijvoorbeeld nergens zo intens als hier op Lanzarote en ook de zwarte stranden zijn redelijk uniek. In het Timanfaya National Park wordt het vulkanische landschap op meerdere manieren belicht. In het bezoekerscentrum kun je bijvoorbeeld informatie vinden over de dorpen die tijdens uitbarstingen in de achttiende eeuw volledig van de kaart geveegd werden. En de medewerkers zijn erg enthousiast om je de kracht van de natuur te laten ervaren. In het restaurant El Diablo kun je vervolgens even bijkomen om alle indrukken te verwerken.

Meer info over Nationaal Park Timanfaya

Nationaal Park Timanfaya

Las Médulas

De groene heuvels en roodkleurige rotsformaties van Las Médulas liggen in de Spaanse regio León. Het grillige uiterlijk is een gevolg van de vele zoektochten naar verschillende kostbare mineralen. Al in de Romeinse tijd werd hier gezocht naar goud. Sinds 1996 is het gebied Las Médulas geregistreerd als beschermd gebied. De weersinvloeden en de hand des tijds hebben van dit culturele erfgoed een bijzondere en haast magische plek gemaakt, die je zeker als fotogeniek mag omschrijven. Las Médulas ligt op ongeveer vijfentwintig kilometer van Ponferrada en bereikbaar per auto. Het gebied is echter alleen te voet, per fiets of per paard te bezoeken. Vergeet vooral niet om ook de grotten La Cuevona en La Encantada te bezoeken. Gezien de temperaturen in Spanje, is het aan te bevelen om voldoende water en goed schoeisel bij te hebben.

Las Médulas

Aquaduct en Kathedraal van Segovia

Het oude centrum van Segovia en het aquaduct staan sinds 1985 geregistreerd op de lijst van Unesco’s werelderfgoederen. Veel bezoekers van deze Spaanse stad komen er om met eigen ogen de imposante kathedraal ‘Catedral de Santa María de Segovia’ te bezoeken. Deze erfenis uit de zestiende eeuw wordt in de avonduren op sprookjesachtige wijze belicht. Door de enorme hoogte, wordt de kathedraal van Segovia ook wel de koningin van de Spaanse kathedralen genoemd. Een ander hoogtepunt van de stad Segovia, is de eeuwenoude aquaduct. Dit watersysteem uit de Romeinse tijd zorgde omstreeks de eerste eeuw ervoor dat de stad voorzien werd van stromend water. Inmiddels is de aquaduct van Segovia het symbool van de stad.

Aquaduct van Segovia

Het culinaire leven in San Sebastian

Het Spaanse San Sebastian staat wereldwijd bekend om alles wat te maken heeft met lekker eten en cultuur. Als gastronomische hot spot heeft de stad dan ook heel wat te bieden. Als onderdeel van Baskenland kun je in San Sabastian buitengewoon genieten van de alom bekende tapas en pintxos. Het bezoeken van een bar in San Sebastian kan spontaan uitlopen in een avondvullend programma. De regel is vaak, hoe langer je blijft hangen en hoe meer drankjes je besteld, hoe uitgebreider de daarbij geserveerde hapjes worden. Een pintxo kan zijn een stukje stokbrood met daarop een plakje ham en het kan ook een stukje stokbrood zijn met een combinatie van tapenade, vis, vlees, kaas, ei of olijven. De mogelijkheden lijken hier onbeperkt. De vele bars en restaurants in San Sebastian zijn onderdeel van het culturele leven. Meer dan eens tref je grote groepen of families aan tafel die samen genieten van het heerlijke leven in deze Spaanse stad. Met een bezoek aan de kleurrijke Bretxa of San Martin markt weet je meteen wat ze hier in San Sebastian op culinair gebied in huis hebben.

Meer info over San Sebastian

Sierra Nevada

Wintersport en Spanje worden niet vaak in één zin uitgesproken. Toch is het mogelijk om in de Sierra Nevada in de zuidelijke regio van Spanje op de latten te staan. Het Penibeticgebergte is voorzien van meer dan honderd kilometer aan piste, zodat je je niet hoeft te vervelen. Met name de plaatsen Puerto de la Ragua en Pradollano is het uitstekend vertoeven. Daarnaast kun je je skivakantie uitstekend combineren met een bezoek aan de stad Granada. Tijdens de zomermaanden leent het bergachtige gebied van Sierra Nevada zich uitstekend voor het maken van mooie wandel- en fietstochten. Met name de flora in fauna binnen dit gebied zijn erg welkom in het soms droge en dorre Spanje. Sinds 1998 is dit deel van Andalusië benoemd tot Sierra Nevada Nationaal Park. Sierra Nevada is gelegen in de provincie Almería in de regio Andalusië.

Sierra Nevada

Sevilla

Het immer prachtige Sevilla heeft aan aandacht geen gebrek. De charme van de stad in combinatie met het altijd heerlijke weer, heeft een behoorlijke aantrekkingskracht. Het historische centrum is voorzien van indrukwekkende bouwwerken, paleizen en natuurlijke een eeuwenoude kathedraal. Real Alcazar de Sevilla is een mooi voorbeeld van de pracht en praal binnen de stadsgrenzen. Dit paleizencomplex werd al tijdens de middeleeuwen gebouwd en heeft vele koninklijke leden onderdak geboden. De twaalf hoekige Torre del Oro staat al zo’n acht eeuwen op zijn vaste plek in Sevilla. Het bovenste deel is een erfenis uit de achttiende eeuw. Als militaire uitkijkpost heeft het lange tijd zijn dienst bewezen. Maar ook de ultra moderne Metropol Parasol, Palacio de San Telmo, la Giralda, het Museo Arquelógico en het daarbij gelegen Maria Luisa Park zijn een aanrader.

Meer info over Sevilla

Sevilla

Casa Milà

Het meest opvallende bouwwerk aan de Provença in Barcelona is onbetwist Casa Mila. Het zal niemand dan ook verwonderen dat voor het ontwerp de huisarchitect van Barcelona, Antoni Gaudí, verantwoordelijk is. Een andere naam voor het gebouw is ‘La Pedrera’, wat niets meer betekend dan de steengroeve. Casa Mila werd tussen de jaren 1906 en 1910 gebouwd in de wijk Eixample, op de hoek van Paseo de Gracia en Calle Provenza. De opdracht was afkomstig van politicoloog Pere Milà i Camps. Voor de inrichting werd de architect Josep Maria Jujol aangenomen. Het zes verdiepingen tellende gebouw heeft twee binnenplaatsen, een ondergrondse garage en een dak vol met opvallende schoorstenen en ventilatoren die geheel in de stijl van Gaudí zijn vervaardigd.

Meer info over Casa MilaCiutat de les Arts i les Ciències

Aan de Turia rivier van de stad Valencia kun je jezelf onderdompelen in een wereld vol kunst en wetenschap. Ciutat de les Arts i les Ciències is namelijk een cultureel complex wat geleidelijk aan is uitgebreid tot een complete stad. Het eerste onderdeel, L’Hemisfèric, opende de deuren omstreeks 1998. In dit boogvormige gebouw is een groot Imax theater aanwezig en worden er regelmatig shows opgevoerd. Daarna volgden andere gebouwen, zoals het wetenschapsmuseum ‘El Museo de las Ciencias Príncipe Filipe’, een aquarium ‘El Oceanográfico’, het operagebouw ‘Palacio de las Artis Reina Sofia’ en het overdekte plein ‘El Ágora’.

Meer info over Ciutat de les Arts i les Ciències

Ciutat de les Arts i les Ciències

Ronda

In de provincie Málaga van de regio Andalusië kunnen we je van harte de oude stad Ronda aanbevelen. De stad heeft een aantal kenmerkende Moorse details die ver terug de geschiedenis ingaan. Maar verschillende tekeningen in rotsen laten ons weten dat de geschiedenis nog veel verder terug gaat. De meest interessante highlights van Ronda zijn gelegen in en rondom het historische centrum. Denk hierbij aan ‘El Puente Nuevo’ de nieuwe brug, La Carrera Espinel, dé winkelstraat, Plaza de Toros, de kerk ‘Iglesia del Espíritu Santo’, de poort ‘Puerta de Felipe V’, het paleis ‘Palacio del Rey Moro’ en het paleis ‘Palacio de Mondragón’. Daarnaast heeft de stad ook enkele boeiende musea en zijn er in de directe omgevingen opgravingen te bewonderen. Theater Acinipo wat tussen Ronda en Sevilla ligt, is hier een uitstekend voorbeeld van.

Meer info over Ronda

Park Güell

Het meest bekende park van Barcelona is Park Güell. Op verschillende locaties van dit vijftien hectare tellende park, kun je creaties van de beroemde Antoni Gaudí bewonderen. Hij heeft het door hem ontworpen park zeker weten een kleurrijk en speels karakter gegeven. De opdracht voor dit park was afkomstig van Eusebi Güell. Gaudí heeft onder andere een met mozaïek ingelegde bank ontwikkeld die als een slang in het park ligt. Maar ook rivieren van lava, kolommen, kleine steegjes, balkons, paviljoens en verschillende trapopgangen zijn geheel op Gaudí’s wijze ontworpen. De woning waar Gaudí tussen 1906 en 1925 heeft gewoond, doet tegenwoordig dienst als museum. In dit Gaudí Museum kun je uitgebreide collecties van zijn werk bewonderen, zijn slaapvertrek inspecteren en de werken van collega’s als Carles Mani en Josep Maria Jujol van dichtbij bekijken.

Meer info over Park Güell

Park Güell

Pico del Teide & El Teide Nationaal Park

Het eiland Tenerife is voor veel mensen een zon, zee, strand bestemming. Maar het eiland heeft nog zo veel meer te bieden. Een bezoek aan de grootste vulkaan van Tenerife, Pico del Teide en het El Teide National Park, is daarom ook eigenlijk een must. Het vulkanische landschap leent zich uitstekend voor verrassende vakantiekiekjes en de soms welverdiende rust. Alhoewel, de bussen naar El Teide National Park kunnen soms behoorlijk vol zitten. Maar wanneer je eenmaal de mensen achter je kunt laten en een wandeling in dit bergachtige landschap begint, word je vaak overvallen door de stilte om je heen. Om al klimmend de top van de slapende vulkaan el Teide te bereiken, dien je vooraf een vergunning aan te schaffen. Het is wel mogelijk om per kabelbaan naar de top af te reizen. Het uitzicht zal je verbluffen.

Meer info over het El Teide Nationaal Park

Mirador del Rio

Het allermooiste uitzicht in het noorden van het eiland Lanzarote is te vinden bij Mirador del Rio. Waar Barcelona zijn Gaudí had, was dat in Lanzarote César Manrique. Menig rotonde op het eiland is aangekleed met een kunstwerk van deze kunstenaar. Mirador del Rio is eveneens ontworpen door Manrique. In 1973 werd het ontwerp, wat hij samen maakte met Eduardo Caceres en Jesús Rafael Soto, langzaamaan realiteit. Op ruim vierhonderd-vijf-en-zeventig meter hoogte ontwikkelde zij in de rotsen het sublieme panoramische uitzicht over het landschap waar César Manrique zoveel bewondering voor koesterde.

Meer info over het Mirador del RioGuadalest

Het pittoreske Guadalest is een klein dorpje in de buurt van Benidorm. Het hoogtepunt van Guadalest is te vinden bij het kasteel ‘El Castell de Guadalest’. Het kasteel staat ook wel bekend als ‘Castel Alcozaiba’. Hiervandaan konden de Moren tot het begin van de zeventiende eeuw de Spanjaarden al zeer vroeg ontdekken en zich klaarmaken voor de aanval. Leuke bezienswaardigheden van de stad Guadalest zijn: La Casa Orduña, Castillo del Rey en de achttiende eeuwse kerk ‘Nuestra Señora de la Asunción’. En als je dan nog wat tijd over hebt, kun je misschien het museum van de peper- en zoutvaatjes bezoeken.

Meer info over Guadalest

Guadalest

Tortosa

Het minder bekende Tortosa is een kleine stad in het zuiden van de regio Catalonië. Het kasteel ‘Castillo de la San Juan de la Zuda’ trekt jaarlijks veel belangstelling. De oudste delen werden omstreeks de negende eeuw gebouwd onder leiding van de Emir van Córdoba, Abd al-Rahman III. In de eeuwen daarna zijn er verschillende aanpassingen gedaan. Een andere belangrijke bezienswaardigheid van de stad Tortosa is de Catedral de Tortosa. De gotische en barokke bouwstijlen werden vervaardigd tussen de veertiende en zestiende eeuw. Tijdens de negentiende eeuw was de stad dusdanig gegroeid, dat men besloot om de stadsmuren te verwijderen. Er kwam meer ruimte voor woningen en ook voor parken als ‘Parque Teodoro González’. Eens per jaar wordt er in Tortosa het Renaissance Festival ‘Festa del Renacimiento’ georganiseerd. Tijdens dit meerdaagse festijn worden de straten gevuld met gekostumeerde personen zoals zij eruit zagen in de zestiende eeuw. De culturele geschiedenis van de stad wordt op zo’n dag extra benadrukt.

Het Alhambra en de Generalife

In Granada kun je een aantal voormalige paleizen van de sultans uit voorgaande eeuwen bezoeken. Het Alhambra, wat gelegen is op de Sabika heuvel, is zo’n paleis. De oorsprong van dit paleis en de omliggende tuinen brengen ons terug naar een periode tussen de dertiende en zestiende eeuw. In deze periode werd Spanje geregeerd door Arabische sultans uit de Nazari dynastie, zoals Muhammad ibn Yusuf ibn Nasr, Muhammad II Al-Faqih en diens zoon Muhammad III. Het Alhambra en het schitterende landgoed Generalife worden nog altijd veelvuldig bezocht. Verschillende Moorse architectuur en details bevestigen de geschiedenis over deze voormalige koningen van Granada. Het oudste onderdeel van het paleis is Mexuar, een centrale ruimte van het paleis waar belangrijke beslissingen genomen werden. Het Alhambra en de Generalife zijn sinds 1984 onderdeel van Unesco’s werelderfgoederen.

Meer info over het Alhambra

alhambra

Het uitgaansleven van Ibiza Stad

Dat het Spaanse eiland Ibiza een veelzijdig eiland is, is voor velen al lang geen verrassing meer. Zo is dat ook voor het nachtleven van Ibiza Stad. In Eivissa kun je namelijk heerlijk vertoeven op één van de vele terrassen, uit je dak gaan in een hippe club of flaneren langs de kade van de oude haven. De meest bekende DJ’s van de wereld worden af en aan ingevlogen en de knallende kurken van champagne klinkt er tot diep in de nacht. Ibiza Stad kent ook een wirwar aan straten en steegjes die soms verrassend leuke plekjes opleveren, die vaak alleen door intimi met elkaar gedeeld worden. Natuurlijk worden er ook grote feesten en partijen georganiseerd waarvoor men elk mogelijke vorm van publiciteit lijkt te gebruiken. Met name de extravagante party’s zijn erg populair in Ibiza Stad. Het vrije gevoel wordt tijdens deze avonden in de meest brede zin van het woord ingevuld.

Caldera de Taburiente

Het meest noordwestelijk gelegen Canarische Eiland La Palma is gezegend met het prachtige natuurgebied ‘El Parque Nacional de la Caldera de Taburiente’. De Caldera de Taburiente is een erosiekrater van ongeveer acht kilometer doorsnede. Het hoogste deel van de caldera ligt op 2426 meter bij Roque de los Muchachos. Hier kun je tevens de Roque de los Muchachos Observatory bezoeken. Sinds 1954 is de Caldera de Taburiente en omgeving uitgeroepen tot nationaal park en later ook tot biosfeerreservaat van Unesco. In het bezoekerscentrum van El Paso kun je behalve het bezoeken van tentoonstellingen en de bibliotheek ook meer informatie over dit gebied verzamelen.

Alcazaba

De Arabische citadel Alcazaba is gelegen in zuiden van Spanje, namelijk in de stad Málaga. Doordat het gebouwd werd aan de voet van de Gibrafaro berg, ligt het hoger dan de rest van de oude stad Málaga. Het voortreffelijke uitzicht over de stad en de haven werd destijds ook gebruikt om vijanden vroegtijdig te kunnen bespeuren. De bouwperiode van Alcazaba wordt geschat tussen de tiende en de vijftiende eeuw. Verschillende bouwfases werden gebruikt om uiteindelijk een paleis te creëren die ruim vijftienduizend vierkante meter besloeg. Nu vandaag kun je in Alcazaba de Málaga een archeologisch museum bezoeken, waar verschillende overblijfselen uit de Fenicische, Moorse en Romeinse tijd.

Tempel van Debod

In de hoofdstad van Spanje kun je een bezoek brengen aan een bijzonder geschenk van de Egyptische regering aan Madrid. Het eeuwenoude monument Tempel van Debod is te vinden in Parque del Oeste, een stadspark met schitterende uitzichten over het park Casa de Campo. De Tempel van Debod werd omstreeks 1968 geschonken als dank aan de Spanjaarden voor het redden van monumenten tijdens de aanleg van de Aswan dam in Nubië. De aan de God Amon gewijde Egyptische tempel dateert uit de vierde eeuw.

Meer info over de Tempel van Debod

Tempel van Debod

Picos de Europa

In het noorden van Spanje ligt het ruim driehonderd kilometer lange Cantabrisch Gebergte, waar Picos de Europa onderdeel van is. Het is onderverdeeld in drie bergmassieven: Cornión, Urrieles en Andara. Sinds 1918 is Picos de Europa uitgeroepen tot nationaal park. Op Parque Nacional del Teide in Tenerife na, is Parque Nacional Picos de Europa het best bezochte nationale park van Spanje. Veel bezoekers worden aangetrokken tot de vele gletsjers, spectaculaire kloven als Beyos en Ruta del Cares en natuurlijk de rust en de stilte. Wandelaars kunnen behoorlijk indrukwekkende routes lopen die zowel door beginners als gevorderden als erg geslaagd worden ervaren.

Toledo

Als één van de oudste steden van Spanje, mag Toledo jaarlijks op vele bezoekers rekenen. Toledo is dan ook een prima voorbeeld van hoe een historische stad eruit hoort te zien. Het oude centrum ligt bijvoorbeeld traditiegetrouw rondom de Santa Iglesia Catedral Primada de Toledo. De ligging aan de rivier de Taag (Tajo) geeft de stad net even wat extra’s. De meest bijzondere bezienswaardigheden liggen op redelijke loopafstand van elkaar. Denk hierbij aan het eeuwenoude fort Alcázar de Toledo, Palacio de Galiana, het stadhuis ‘casa consistorial’, de oude stadspoort ‘Puerta Nueva de Bisagra’, Castillo de San Servando en Museo de Santa Cruz.

Meer info over Toledo

Toledo